Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš TASR
3. októbra 2022, 6:42
Čas čítania 0:54

Vo Varíne odhalili pamätnú tabuľu obetiam holokaustu. Obec je paradoxne známa aj ulicou pomenovanou po Tisovi

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Kým poslanci hlasujú za ulicu pre Tisa, občianske združenie chce splatiť morálny dlh varínskym spoluobčanom, ktorí boli v roku 1942 násilne odvlečení z obce a mnohí zavraždení v koncentračných táboroch.

Obete holokaustu vo Varíne od nedele pripomína pamätná tabuľa. Osadili ju na jednom zo súkromných domov v obci počas spomienkovej tryzny na pamiatku obetí holokaustu z Varína a okolia. 

Obec Varín je známa tým, že sa v nej nachádza ulica Dr. Jozefa Tisa. Niektorí iniciatívni členovia zastupiteľstva sa síce pokúsili premenovať ju, ale neuspeli. Na konci roka 2021 Národná kriminálna agentúra obvinila desiatich obecných poslancov z prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd. Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic v januári tohto roka uznesenie o vznesení obvinenia zrušil.

Ide o poslednú slovenskú ulicu, ktorá nesie názov po bývalom slovenskom prezidentovi a vojnovom zločincovi, ktorý kolaboroval s Hitlerom.

Varín, Jozef Tiso, fašizmus, Slovenský štát
Zdroj: Facebook/Michal Greško

Splácajú morálny dlh varínskym spoluobčanom

Podujatie pod názvom Spomínanie budúcnosti (pietna tryzna – 80. výročie deportácie varínskych Židov) nadväzuje na historicky prvú spomienkovú varínsku tryznu z roku 2013.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

„Hlavnou náplňou nášho združenia je splatiť morálny dlh varínskym spoluobčanom, ktorí boli v roku 1942 násilne odvlečení z obce a mnohí zavraždení v koncentračných táboroch. Spomienkový akt vo forme ekumenického ospravedlnenia je len symbolickým vzdaním úcty všetkým obetiam deportácií na Slovensku,“ uviedol predseda občianskeho združenia Zabudnutý Varín Jaroslav Buchta.


Organizátori chceli podľa neho taktiež poukázať na fakt, že historické udalosti sú stále živým odkazom pre nastávajúce generácie, a to aj v súvislosti s dnešnými časmi. „Hrozba nenávisti a rozkoly v spoločnosti sú tenkým ľadom na prepuknutie iných foriem násilia,“ dodal.

Domov
Zdieľať
Diskusia