Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš TASR
2. októbra 2022, 17:42
Čas čítania 0:49

Pápež vyzval Putina na ukončenie špirály násilia a smrti na Ukrajine

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Pápež vyzval Putina na ukončenie špirály násilia a smrti na Ukrajine
Zdroj: TASR/AP/Philippos Christou

Ide o doposiaľ najsilnejšiu výzvu hlavy katolíckej cirkvi za uplynulých sedem mesiacov od začiatku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine.

Pápež František vyzval v nedeľu ruského prezidenta Vladimira Putina, aby ukončil svoju „špirálu násilia a smrti na Ukrajine“.


Ide o doposiaľ najsilnejšiu výzvu hlavy katolíckej cirkvi za uplynulých sedem mesiacov od začiatku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Pápež ju Putinovi adresoval na Námestí sv. Petra a zároveň odsúdil absurdnú hrozbu jadrovej vojny.


František vyzval aj ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby bol otvorený vážnym mierovým návrhom, a nabádal medzinárodné spoločenstvo na využitie všetkých diplomatických prostriedkov na ukončenie tejto obrovskej tragédie a hrôzy vojny.


„Som hlboko zarmútený prívalmi krvi a sĺz, ktoré boli v týchto mesiacoch preliate. Je mi ľúto tisícok obetí, najmä detí, a rozsiahleho ničenia, ktoré zanechalo mnoho ľudí a rodín bez domova a ohrozuje veľké oblasti zimou a hladom. Takéto činy nemožno nikdy ospravedlniť, nikdy! Je poľutovaniahodné, že svet spoznáva geografiu Ukrajiny prostredníctvom názvov ako Buča, Irpiň, Mariupol, Izium, Záporožie a ďalších miest, ktoré sa stali miestami neopísateľného utrpenia a strachu,“ povedal pápež počas modlitby Anjel Pána.


„A čo fakt, že ľudstvo je opäť konfrontované s jadrovou hrozbou? To je absurdné,“ citoval ho portál Vatican News.

Pápež
Zdroj: TASR/AP

Rusko pravdepodobne utrpelo ťažké straty pri ústupe svojich jednotiek zo strategicky významného východoukrajinského mesta Lyman, uviedlo v nedeľu britské ministerstvo obrany s odvolaním sa na najnovšie poznatky tajných služieb.

Domov
Zdieľať
Diskusia