Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ema Stanovská
1. októbra 2022, 15:44
Čas čítania 0:34

Rapové texty sa už v Kalifornii nebudú môcť dať použiť ako dôkazy v súdnom konaní

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Rapové texty sa už v Kalifornii nebudú môcť dať použiť ako dôkazy v súdnom konaní
Zdroj: Unsplash/domjewel/volně k užití

Zmenu zabezpečí zákon o „dekriminalizácii umeleckého prejavu“, ktorý v piatok podpísal kalifornský guvernér Gavin Newsom.

Kalifornia už v súdnych konaniach nebude môcť považovať rapové texty za dôkazy. Zmenu zabezpečí zákon o „dekriminalizácii umeleckého prejavu“, ktorý v piatok podpísal kalifornský guvernér Gavin Newsom. Obhajcovia zákona tvrdia, že používanie textov ako dôkazov by mohlo byť predmetom rasovej zaujatosti. Informuje o tom Insider.

Hip-hop je známy tým, že má doslovné aj naratívne texty – ako aj texty, ktoré sú hyperbolické a prehnané. Preto niektorí právni experti a advokáti považujú používanie textov ako dôkazov za porušenie prvého dodatku k Ústave Spojených štátov amerických, teda tvrdia, že tým súdy presadzujú rasové stereotypy.

23. júla 2022, 14:30 Čas čítania 4:53 Karla aj Palerma chytili za drogy, predtým o dílovaní rapovali. Mohli si priťažiť, tvrdia policajný exfunkcionár a skúsený právnik Karla aj Palerma chytili za drogy, predtým o dílovaní rapovali. Mohli si priťažiť, tvrdia policajný exfunkcionár a skúsený právnik

Americká únia občianskych slobôd uviedla, že takmer všetky prípady, v ktorých sa ako dôkaz používajú texty, sa týkajú obžalovaných černochov alebo Latinskoameričanov. Rapové texty sú pritom často vytrhnuté z kontextu, konštatuje Insider.

Na podpise zákona sa zúčastnili umelci ako Killer Mike, Meek Mill, Too $hort, Ty Dolla $ign, YG, E-40 a Tyga.

Domov
Zdieľať
Diskusia