Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Adam Novosad TASR
29. septembra 2022, 12:04
Čas čítania 1:00

Na česko-slovenských hraniciach sa dnes strieľalo. Policajti už zadržali viac ako 120 migrantov

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Česká republika oddnes zaviedla kontroly na hraniciach.

Viac ako 120 migrantov a sedem prevádzačov zadržala česká polícia na hraniciach so Slovenskom od polnoci, keď tam začala vykonávať dočasné kontroly. V jednom prípade prevádzača, ktorý riadil dodávku plnú migrantov, zastavili až výstrely.


„K tomuto času evidujeme vyše 120 zadržaných tranzitných nelegálnych migrantov. Evidujeme taktiež sedem prevádzačov, ktorí sa snažili týchto migrantov previezť,“ povedal vo štvrtok ráno šéf českej cudzineckej polície Milan Majer.


Medzi prichádzajúcimi migrantmi prevažujú občania Sýrie, ktorí sa dlhodobo zdržiavali v Turecku a teraz mieria do Nemecka. Voči zadržaným prevádzačom bolo začaté trestné konanie a hrozí im až päť rokov väzenia.

hranice, česko
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Na hraniciach sa už aj strieľalo Pražská polícia, ktorej jednotka pôsobí na hraničnom priechode Brumov-Bylnice v Zlínskom kraji, informovala, že v prípade jedného prevádzača musela byť nadránom použitá aj varovná streľba, keďže vysokou rýchlosťou prešiel s dodávkou cez pohraničné kontrolné stanovište.

Po krátkom prenasledovaní ho policajti zadržali v lese, kde sa pokúšal o útek. Podľa pražskej polície bolo v dodávke 15 migrantov. Išlo o vodiča z Iraku, ktorý údajne vôbec nevedel o tom, že na hraniciach sa zaviedli kontroly.

29. septembra 2022, 8:37 Čas čítania 0:43 FOTO: Česko od dnešného dňa začalo vykonávať kontroly na hraniciach so Slovenskom. V prvej fáze budú trvať minimálne 10 dní FOTO: Česko od dnešného dňa začalo vykonávať kontroly na hraniciach so Slovenskom. V prvej fáze budú trvať minimálne 10 dní

Česká polícia začala od polnoci zo stredy na štvrtok vykonávať kontroly po celej dĺžke štátnej hranice so Slovenskom, a to na 27 bývalých hraničných priechodoch aj na tzv. zelenej hranici. K tomuto kroku pristúpila pre zvyšujúci sa počet utečencov, ktorí cez územie SR a ČR prechádzajú do Nemecka a Rakúska.

Kontroly by sa mali vykonávať minimálne desať dní, teda do 8. októbra, avšak česká vláda môže rozhodnúť o ich predĺžení. Do uvedeného termínu chce o celej záležitosti rokovať so slovenskou stranou.

Domov
Zdieľať
Diskusia