Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Daniel Mikolášik TASR
26. septembra 2022, 17:48
Čas čítania 1:16

VIDEO: Mladý Rus odmietol ísť do vojny, počas inštruktáže postrelil šéfa odvodovej komisie

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Napätie v Rusku po vyhlásení mobilizácie pokračuje. Jeden z občanov sa podpálil a kričal, že sa nechce zúčastniť ruskej vojny na Ukrajine.

Odpor voči vyhláseniu čiastočnej mobilizácie v Rusku pokračuje. 25-ročný Rus v pondelok postrelil šéfa odvodovej komisie, ktorá povolaných občanov odvádza do vojny. Incident sa odohral v meste Usť-Ilimsk v Irkutskej oblasti, v ktorom žije približne 85-tisíc obyvateľov, informuje The Guardian.

Mladík sa vraj takto v hneve pomstil za to, že ho aj s kamarátom vedú do vojny. Polícia v sibírskom regióne strelca zadržala. Postreleného predsedu miestnej odvodovej komisie Alexandra Jelisejeva hospitalizovali vo vážnom stave na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Jelisejev tesne pred útokom robil inštruktáž pre osoby odvedené v rámci mobilizácie vyhlásenej šéfom Kremľa Vladimirom Putinom. Inštruktáž prebiehala pred oficiálnou registráciou odvedencov. Miestna polícia sa k incidentu nateraz nevyjadrila, informovala rozhlasová stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

Gubernátor Irkutskej oblasti Igor Kobzev v reakcii na streľbu vydal pokyn na posilnenie bezpečnostných opatrení. Podľa neho „je hanba“, že k takémuto činu došlo v čase, „keď by ľudia mali byť jednotní“. „Musíme bojovať nie medzi sebou, ale proti skutočným hrozbám,“ apeloval.


Na sieti Telegram sa medzičasom objavilo video so zadržaným páchateľom: predstavil sa ako Ruslan Zinin, narodený v roku 1997 a momentálne nezamestnaný. V pondelok mal byť spolu s ďalšími mužmi mobilizovaný.

Rusi protestujú proti mobilizácii

V Rusku od tzv. čiastočnej mobilizácie vyhlásenej 21. septembra narastá napätie medzi občanmi. Po krajine sa konajú protesty proti tomuto rozhodnutiu, ale aj nová vlna podpaľačských útokov, ktorých terčom sú vojenské správy a sídla odvodových komisií.

17. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 10:32 Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami

V meste Razaň s viac ako pol miliónom obyvateľov sa muž podpálil a kričal, že sa nechce zúčastniť ruskej vojny na Ukrajine. Na sociálnych sieťach sa objavilo aj video, na ktorom tohto muža zabaleného do protipožiarnej deky odvádzajú policajti.

Po vyhlásení mobilizácie z Ruska odcestovali desaťtisíce ľudí, najmä však mužov, ktorých by sa mobilizácia mohla týkať. V tejto súvislosti ruské úrady plánujú mužom v mobilizačnom veku zakázať opustiť krajinu.

Domov
Zdieľať
Diskusia