Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš
26. septembra 2022, 13:30
Čas čítania 12:48

Ako budú poslanci a ministri šetriť energie v čase krízy? (Anketa)

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Refresher zverejňuje kompletné odpovede poslancov, ministrov a predsedu vlády na anketovú otázku.

Refresher sa slovenských politikov pýtal, ako majú v pláne šetriť energie v domácnosti a v práci. Ministerstvo hospodárstva už avizovalo, že chce ceny regulovať tak, aby pri ušetrení približne 15 percent tohtoročnej spotreby platili spotrebitelia približne rovnako vysoké účty. Poslancov a ministrov sme sa preto pýtali, ako a kde plánujú šetriť.  

Anketovú otázku „Akým spôsobom plánujete dosiahnuť úsporu na energiách v domácnosti a v práci v čase energetickej krízy?“ sme v rovnakom čase poslali všetkým poslancom NR SR a ministrom. Väčšina možnosť odpovedať nevyužila. Devätnásť poslancov Národnej rady SR má plnú e-mailovú schránku. Politici mali na odpovede štyri pracovné dni v týždni od 12. do 16. septembra, teda v prvom pracovnom týždni po letnej prestávke. 

V tomto článku zverejňujeme aj kompletné odpovede poslancov Národnej rady SR a ministrov. 

Rozdelenie odpovedí podľa politických strán:

OĽaNO
SaS
Sme Rodina
nezaradení
Hlas-SD

Peter Pollák (OĽaNO)

Zvyšovanie cien energií pociťujeme všetci rovnako. Vzhľadom na to, že sa starám o malého synčeka, používanie spotrebičov budem musieť prispôsobiť aj jemu. Napriek tomu už čističku vzduchu zrejme nebudeme používať často.

Doma budem vetrať nárazovo, aby neunikalo teplo. A rozhodne nebudem svoju domácnosť zbytočne prekurovať.

Čo sa týka elektrickej energie, zapnuté budú vždy len tie spotrebiče, ktoré sa aktuálne používajú. Žiadny televízor len tak do vetra.

V práci už šetríme niekoľko týždňov. Vo viacerých budovách Národnej rady sa napr. prestala používať klimatizácia.

Lucia Drábiková (OĽaNO) 

V našej domácnosti už niekoľko rokov v zime fungujeme pri 19 °C a nočnú teplotu máme nastavenú na 17 °C.  V obývačke máme vždy poruke deky, ktorými sa pri sledovaní televízie prikryjeme. Už pri rekonštrukcii domu sme sa rozhodli nemať vaňu, ale len sprchu, kde je osadená úsporná hlavica. Šetrenie je možné ešte dosiahnuť znížením temperovacej teploty miestnosti, keď sme dlhšie mimo domu. Na zariadenia, ktoré sú bežne v pohotovostnom režime, je možné použiť predlžovacie šnúry s vypínačmi. Určite si dáme väčší pozor, aby nezostávali zapnuté počítače, keď na nich nikto nepracuje a nemusia bežať, a to sa týka aj osvetlenia.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

V práci nemám problém s nižšou teplotou v miestnostiach. Samozrejme, človek potom nemôže len sedieť, ale musí sa z času na čas hýbať, čo môže ešte viac prospieť zdraviu. Beriem to tak, že všetko zlé je na niečo dobré a aj tu treba hľadať pozitíva, ktoré nás naučia, ako šetriť s energiami a tým prospieť aj šetreniu našej planéty.

Marek Krajčí (OĽaNO)

Vzhľadom na súčasnú situáciu som si po súhlase susedov nechal namontovať na našu strechu slnečné kolektory. Energiu, ktorú nespotrebujem, budem počas dňa v silnej prevádzke po dohode s elektrárňami posielať do siete, aby ju mohli využiť iní. Samozrejme, ako domácnosť sa snažíme už dlhodobo šetriť spotrebu elektrickej energie. Máme asi trojnásobne nižšiu spotrebu, ako je priemerná spotreba domácnosti na Slovensku.

 
V Národnej rade spotrebu veľmi neviem ovplyvniť, avšak predseda nám už tento rok vypol v kanceláriách klimatizácie, čo nám v letných horúcich dňoch výrazne zhoršilo podmienky pre našu prácu.

Ján Szöllös (OĽaNO)

Energetická kríza nás zasiahla rýchlo a tvrdo a túto situáciu považujem za veľmi vážnu. Ako poslanec sa tejto problematike venujem profesionálne viac ako 30 rokov, vypracoval som Alternatívnu energetickú politiku vzhľadom na obnoviteľné zdroje energie a diverzifikáciu a dlhodobo podporujem využívanie obnoviteľných zdrojov energie. V súčasnosti máme v parlamente viacero návrhov zákonov, ktoré zmierňujú ceny energií a pomáhajú domácnostiam aj podnikom. Tieto návrhy plánujem podporiť a budem za ne hlasovať.

7. apríla 2024, 1:53 Čas čítania 1:10 KOMENTÁR: Má zmysel zostať na Slovensku, keď vyhral Pellegrini? KOMENTÁR: Má zmysel zostať na Slovensku, keď vyhral Pellegrini?

Myslím si, že aj jednotlivci a domácnosti vedia ušetriť množstvo energie. Keďže svoju domácnosť vykurujem vlastným plynovým kotlom, rozhodol som sa nastaviť termostat o dva stupne menej a tým znížiť spotrebu plynu. Dlhodobo používam len nízkoenergetické spotrebiče a žiarovky. Tiež si priplácam za zelenú energiu od SPP aj ZSE z obnoviteľných zdrojov. Pevne verím, že sa aj na európskej úrovni prijmú potrebné opatrenia, ktoré pomôžu vyriešiť energetickú krízu.

Kristián Čekovský (OĽaNO)

Nad budúcoročnou spotrebou premýšľame s manželkou už teraz. Vzhľadom na to, že kúrime plynom a v byte máme spotrebiče s nízkou spotrebou, nevidím veľa možností, ako ušetriť. Navyše, čakáme prírastok, takže spotreba sa môže ešte zvýšiť. V prvom rade budem viac dbať na to, aby sa spotrebiče ako práčka alebo umývačka riadu nezapínali poloprázdne. Okrem toho som počas leta začal väčšinu vecí prať na tridsiatke namiesto štyridsiatky. Samozrejmosťou musí byť vypínanie svetiel a televízora, keď sa nevyužívajú, či správne používanie klimatizácie. Najviac sa však dá ušetriť na vykurovaní a ohreve vody. Ja sám plánujem počas zimy znížiť teplotu v domácnosti možno o 1 stupeň, čo podľa odborných prepočtov pomáha obmedziť spotrebu o 6 percent. Rovnako som už stlmil teplotu zohriatej vody v zásobníku. Verím, že aj vďaka tomu menej pocítime zvýšené výdavky na energie. 

Tomáš Šudík (OĽaNO)

Či energetická kríza je, alebo nie, som typ človeka, ktorý sa snaží žiť spôsobom života, ktorý je šetrný k nášmu životnému prostrediu. Našťastie som človek, ktorému nerobí chladné počasie problém, takže som nikdy zbytočne nevykuroval byt a nebudem to robiť ani počas tejto zimy. Počas tohto leta som v práci obmedzil aj zapínanie klimatizácie. 

Samuel Vlčan (OĽaNO)

Odpoveď tlačového oddelenia: Minister Samuel Vlčan sa v súkromí už dlhodobo snaží o znižovanie spotreby energií a taktiež produkcie odpadu, pretože si veľmi dobre uvedomuje, že súčasná spoločnosť vytvára dlh voči planéte, ktorý budú musieť splácať nasledujúce generácie.

6. apríla 2024, 6:24 Čas čítania 20:02 VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Peter Pellegrini je novým prezidentom Slovenskej republiky VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Peter Pellegrini je novým prezidentom Slovenskej republiky

Čo sa týka opatrení na MPRV SR, aktuálne venujeme problematike znižovania spotreby energií v budovách a objektoch vo svojej správe náležitú pozornosť už dlhšiu dobu a v tomto smere podnikáme praktické kroky pri ich postupnej obnove a rekonštrukcii. Využívajú sa pritom tak prostriedky zo štátneho rozpočtu, ako aj z fondov Európskej únie.

V súčasnosti sa v rámci rezortu vrátane ministerstvu podriadených organizácií prioritne práve s cieľom zvýšenia energetickej efektívnosti pripravuje viacero projektov, ktoré sa budú uchádzať o financovanie z Plánu obnovy a odolnosti. Príkladom je vyše 70-ročná budova sídla MPRV v pamiatkovej zóne v centre Bratislavy, ktorá má prejsť komplexnou rekonštrukciou.

Popri aktivitách investičného charakteru venuje ministerstvo osobitne v tomto období zvýšenú pozornosť aj všetkým dostupným možnostiam šetrenia energií. V týchto dňoch pripravujú informačnú kampaň pre zamestnancov zameranú na dodržiavanie úsporných opatrení, ktoré sa dajú aplikovať prakticky okamžite a nevyžadujú si nijaké, resp. iba minimálne náklady. 

Natália Milanová (OĽaNO) 

Odpoveď tlačového oddelenia: Ministerstvo kultúry sa pripravuje na zvýšenie cien energií šetriacimi opatreniami. Návrh týchto opatrení sme vypracovali osobitne pre úrad a osobitne pre zriaďované organizácie v rezorte. V najbližších dňoch tieto opatrenia spracujeme do vnútorného predpisu a budeme ich implementovať do praxe. Prvým opatrením, ktorého platnosť začne v najbližších dňoch, bude ukončenie vonkajšieho osvetlenia všetkých budov v rezorte vrátane národných kultúrnych pamiatok.

5. apríla 2024, 18:00 Čas čítania 3:07 Známy slovenský eshop predáva rovnaké veci ako Shein za násobne vyššie ceny. Spolupracujú s ním aj influencerky, tým to neprekáža Známy slovenský eshop predáva rovnaké veci ako Shein za násobne vyššie ceny. Spolupracujú s ním aj influencerky, tým to neprekáža

Ministerstvo kultúry sa iniciatívne hlási k rokovaniam s ministerstvom hospodárstva o opatreniach, ktoré pomôžu zvládnuť náročnú situáciu s vysokými cenami energií pre všetky subjekty pôsobiace v kultúre.

  • Ukončenie vonkajšieho osvetľovania budov vrátane národných kultúrnych pamiatok.
  • Skrátenie vykurovacieho obdobia.
  • Zníženie teploty vykurovania cez deň na 20 °C, zníženie teploty vykurovania cez noc a víkend na 15 až 17 °C.
  • Regulácia používania chladničiek a umývačiek riadu (vypnutie starších nešetrných, spoločné používanie v rámci oddelení).
  • V piatok práca z domu.
  • Výmena klasického osvetlenia za úspornejšie LED-kové svietidlá.

Niektoré špecifické opatrenia:

  • regulovať teploty v skladových priestoroch a archívoch v súlade s platnými normami,
  • vypnutie osvetlenia výstavných/expozičných priestorov v neprítomnosti návštevníkov v súlade s platnými normami,
  • obmedzenie osvetľovania divadelných a koncertných sál pred predstaveniami a po nich v súlade s platnými normami.

Jaroslav Naď (OĽaNO)

Odpoveď tlačového oddelenia: Stav energetického hospodárstva veľkého množstva objektov MO SR a rozsiahlych vojenských areálov je zrkadlom dlhodobo poddimenzovaných investícií do infraštruktúry. Tie sa prejavujú vysokými tepelnými stratami a finančnou nákladnosťou objektov a areálov. Aj preto rezort obrany pod aktuálnym vedením investuje do údržby a opravy infraštruktúry vrátane projektov na zníženie nákladov, teda energetickej efektivity budov a zelených riešení, približne trojnásobok prostriedkov oproti minulosti.

3. apríla 2024, 19:45 Čas čítania 0:09 KVÍZ: Dokážeš správne priradiť známe výroky k politikom? Pri niektorých musíš poriadne zaloviť v pamäti KVÍZ: Dokážeš správne priradiť známe výroky k politikom? Pri niektorých musíš poriadne zaloviť v pamäti

S realizáciou opatrení na zvýšenie energetickej hospodárnosti budov počítame okrem investícií do údržby a rekonštrukcií aj v rámci plánu investičnej výstavby rezortu obrany. MO SR má okrem toho vypracovaný interný dokument „Akčný plán obnovy budov v správe rezortu MO SR“, ktorý obsahuje aj opatrenia v oblasti adaptácie na zmenu klímy. Plán je postavený na viaczdrojovom financovaní na obdobie rokov 2021 až 2027. Dané opatrenia realizujeme priebežne, iba za minulý rok boli vymenené okná za plastové za viac ako 1 mil. eur a boli ukončené investície v hodnote viac ako 4,5 mil. eur.   

Ďalej postupne napĺňame aj opatrenia z internej „Koncepcie zeleného ministerstva“, ktorá sa zameriava aj na oblasť energetickej efektívnosti v rezorte obrany.

Okrem toho budú v súlade s odporúčaniami Medzinárodnej agentúry pre energetiku a Európskej komisie prijaté opatrenia na zníženie spotreby plynu (vykurovanie do 19 °C).

Ján Budaj (OĽaNO)

Budovy v Európe zodpovedajú za približne dve pätiny celkovej energetickej spotreby. Verejná správa dlhodobo vynakladá na energie približne 500 miliónov eur ročne, ale očakáva sa, že v roku 2022 tieto výdavky vzrastú až o 87 percent v porovnaní s minulým rokom a o 58 percent oproti schválenému rozpočtu na rok 2022. Do konca júna sa minulo zo štátneho rozpočtu celkovo 111 miliónov eur, kým rozpočet na celý rok počítal s výdavkami v objeme 125 miliónov eur (ÚHP, 2022). Je preto potrebné, aby ministerstvá, ostatné orgány štátnej správy a ďalšie subjekty verejného sektora pristúpili k účinným a robustným opatreniam, ktorými dosiahnu zníženie energetickej spotreby. Nevyhnutným krokom je vytvorenie individuálnych plánov na úrovni ministerstiev, ktorými sa zadefinujú krátkodobé opatrenia pre nadchádzajúcu vykurovaciu sezónu. Strednodobými a dlhodobými opatreniami sa zase urýchli energetická transformácia a posilní sa udržateľnosť zabezpečovania energetických potrieb úradov.

1. apríla 2024, 13:50 Čas čítania 0:34 Peter Tkačenko: Voľby vyhrá s najväčšou pravdepodobnosťou Ivan Korčok (Rozhovor) Peter Tkačenko: Voľby vyhrá s najväčšou pravdepodobnosťou Ivan Korčok (Rozhovor)

Minister životného prostredia Ján Budaj preto predložil na rokovanie vlády návrhy opatrení, ktoré majú priniesť energetickú úsporu v budovách a kanceláriách štátnej správy. Prvotný návrh pripravil Inštitút environmentálnej politiky (IEP). Následne IEP materiál dopracuje na základe pripomienok z ďalších rezortov, ale zároveň bude s inými rezortmi aj spolupracovať. Súčasne sa pracuje aj na ďalších dôležitých materiáloch k riešeniam energetickej krízy.

Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP) sa aktívne zúčastňuje na pracovnej diskusii o riešení energetickej krízy, ktorú spôsobila ruská agresívna vojna na Ukrajine. Medzi navrhované opatrenia patria aj návrhy na zníženie teploty vykurovania budov, ale aj štandardizácia fungovania pracovného času v štátnej správe, a to prezenčne štyri dni týždenne s piatym dňom formou home office.

Úspory energie sú jedným z najefektívnejších a najrobustnejších krátkodobých opatrení. Inteligentnými a riadenými opatreniami je možné dosiahnuť ciele úspory energie bez výraznejšieho zníženia produkčných kapacít a komfortu verejnosti. Cieľom tohto materiálu je stanovenie opatrení, ktoré je možne uplatňovať plošne v rámci administratívneho aparátu, pričom sú štátne inštitúcie viazané termínmi plnenia. Samosprávam, nimi zriadeným organizáciám a ostatným subjektom verejnej správy sa odporúča postupovať rovnako a primerane s ohľadom na ich vlastné špecifické potreby a možnosti.

MŽP už pristúpilo k šetreniu v nadväznosti na rastúce ceny energií začiatkom tohto roka takto:

  • zhasínanie svetiel na chodbách ministerstva po 18.00 hod.;
  • regulácia vykurovania a ukončenie vykurovania budov ministerstva podľa poveternostných podmienok;
  • plánovaná výmena kotla v kotolni budovy na Nám. Ľ. Štúra;
  • rekonštrukcia prestrešenia átria v budove envirorezortu na Nám. Ľ. Štúra kvôli väčšiemu presvetleniu budovy a menšiemu využívaniu klimatizácií;
  • zamestnanci dávajú prednosť elektronickej korešpondencii pred tlačenou formou;
  • zamestnanci znižujú uhlíkovú stopu aj formou home office či dochádzaním do zamestnania na bicykli.

Vladimír Lengvarský (OĽaNO)

Zámerom rezortu zdravotníctva je dosiahnuť úspory na energiách okamžitými, ale aj strednodobými či dlhodobými opatreniami. Napríklad vypínaním zariadení pripojených k elektrickej sieti, nastavením pravidiel na vetranie miestností či znížením teploty vykurovania v budovách na spodnú hranicu odporúčaného tepelného vykurovania v zmysle príslušnej legislatívy. Prispieť by mohlo aj vypnutie funkcie ohrievania v klimatizačných jednotkách či optimalizácia rozmiestnenia zamestnancov a práca z domu tých administratívnych zamestnancov, ktorým to charakter ich práce dovoľuje.

24. marca 2024, 6:20 Čas čítania 11:38 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí

Strednodobo by ministerstvo uskutočnilo revíziu a montáž termoregulačných hlavíc či úsporných žiaroviek, z dlhodobého hľadiska v rámci rekonštrukcií nemocníc z Plánu obnovy a odolnosti by mohlo ísť aj o rekonštrukciu infraštruktúry budov, obnoviteľné zdroje energie či garantovanú energetickú službu v nemocniciach a ďalšie opatrenia.

Roman Mikulec (OĽaNO)

Odpoveď tlačového oddelenia: Plynom budeme šetriť a jeho dodávky sa budeme snažiť využiť čo najefektívnejšie. Pred začiatkom vykurovacej sezóny dostanú kompetentné ekonomické útvary inštrukcie, ako prispieť k výraznejšej úspore. Opatrenia typu znižovanie vykurovacích kriviek, zamedzenie neodôvodneného vetrania, znižovanie teploty vody a podobne spracujeme do informatívneho materiálu, ktorý budeme následne distribuovať zamestnancom.

Ministerstvo vnútra ako správca množstva budov vo vlastníctve SR úsporám nákladov na energie na pracoviskách venuje pozornosť dlhodobo.

V rámci operačného programu Kvalita životného prostredia už niekoľko rokov realizujeme projekty na zníženie energetickej náročnosti vo verejných budovách, čo sa, samozrejme, týka aj spotreby plynu.

Zníženie nákladov na vykurovanie očakávame tiež od zateplených obvodových stien, striech či podláh nad nevykurovaným priestorom a od výmeny otvorových konštrukcií. Na vykurovacích telesách sa inštalujú termoregulačné ventily, vykurovacie sústavy budov sa hydraulicky vyvažujú, rovnako sa menia zdroje tepla a rozvody ústredných kúrení.

Tomáš Lehotský (SaS)

Úsporu dosiahnem najmä pri obmedzení kúrenia a pri cestovaní, pričom obmedzím cestovanie osobným automobilom, zároveň by rád som upozornil na odporúčania SIEA, ako v domácnosti znížiť spotrebu energie a závislosť od fosílnych palív.

Juraj Krúpa (SaS)

Vážnosť situácie si, samozrejme, plne uvedomujem, a​ preto pristúpim k​ šetriacim opatreniam v​ domácnosti, ako aj v​ práci. V​ domácnosti budem v​ zime temperovať, nie kúriť. Taktiež plánujem svietiť minimálne a​ používanie teplej vody budem limitovať na krátke sprchovanie. V​ práci budem postupovať rovnako podľa možností.

Peter Cmorej (SaS)

V domácnosti budeme menej používať niektoré spotrebiče, ktoré nie sú pre chod domácnosti nevyhnutné. V práci používam jedine osobný počítač. Vedenie NR SR nám už pred letom vyplo v kanceláriách klimatizácie. 

Vladimíra Marcinková (SaS)

Musím povedať, že my vysokú spotrebu nemáme ani dnes, lebo žijeme v storočnej nehnuteľnosti, ktorá má 60-centimetrové múry, nové okná, skvelo izoluje. Nemáme klimatizáciu, lebo je tam aj počas horúčav príjemne chladno, a v zime vykurujeme málo, všetci v rodine máme radi teploty pod 20 stupňov, nie sme zvyknutí na prehrievanie miestností. Veľkými požieračmi energií sú napríklad rúra a sušička, rúru využívam minimálne, sušičku nemáme, takže nejaké radikálne obmedzenia v tomto zmysle neviem identifikovať. Naozaj sa nám darí žiť energeticky úsporne aj dnes. Téma energetickej úspory bola pre nás dôležitá už pri zariaďovaní bytu pred pár rokmi, a tam sme v rámci možností investovali do najmenej energeticky náročných spotrebičov. 

Monika Péter (Sme Rodina)

EÚ nás zaväzuje k 20-percentnej úspore energií. Tento cieľ môžeme dosiahnuť iba celospoločenským úsilím. Myšlienka MH SR v úprave cien energií spôsobom, že 20 percent spotreby predchádzajúceho obdobia bude drahšia, je správna. Neexistuje totiž väčší tlak na spotrebiteľa ako ten cenový. Taktiež je dôležité, aby štát našiel prostriedky na dotáciu podpory technického riešenia úspory energií (výmena plynových kotlov za tepelné čerpadlá, používanie slnečných kolektorov, zateplenie budov a pod.). A v neposlednom rade osveta. Verejnoprávna televízia, všetky média by sa mali zamerať na vysvetľovanie, ako racionálne používať spotrebiče, vodu, kúrenie atď. To, čo sa vyžaduje od občanov, musí byť samozrejmosťou pre verejnú správu a jej fungovanie. Uvedomujem si, že tieto opatrenia sú finančne náročné, v mnohých prípadoch sa zníži komfort nášho bývania, ale žiadna iná možnosť, ako poraziť energetickú krízu, neexistuje.

Romana Tabák (Sme Rodina) 

Plánujem znížiť teplotu v byte na 19 stupňov. A síce to znie humorne, ale namiesto kúpeľa vo vani sa radšej osprchujem. A viackrát do týždňa sa začnem sprchovať studenou vodou, čím nebudem míňať teplú vodu a zároveň si otužovaním posilním imunitu.

Ján Krošlák (Sme Rodina)

V mojom prípade určite znížením teploty v dome, napr. z 22 stupňov na 18 stupňov, nenechávať zbytočne rozsvietené vo viacerých miestnostiach. 

Milan Krajniak (Sme Rodina) 

Odpoveď tlačového oddelenia: Vzhľadom na prudké zvyšovanie cien energií je pre ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny znižovanie spotreby a efektívne využívanie energií prioritou. V rámci znižovania nákladov sa držíme aj Desatora riešení pre správcov verejných budov, ktoré pripravila Národná implementačná a koordinačná autorita (NIKA). Ide najmä o rýchle a investične nenáročné opatrenia, ktoré majú potenciál znížiť spotrebu energie na vykurovanie. 
Niektoré opatrenia už prebiehajú v rámci plánovaných rekonštrukcií.

  • Výmena klasického osvetlenia za úspornejšie LED-kové svietidlá.
  • Efektívne riadenie a regulácia klimatizovaných priestorov z jedného centrálneho riadenia.
  • Jednotlivé priestory v objekte majú svoj vlastný termostat, ktorý je zabezpečený reguláciou teploty v priestore za vopred stanovených podmienok. Všetky potrebné časti v budove sú zaizolované vhodnou izoláciou, a to pre klimatizačné aj vykurovacie potrubia.
  • Zníženie teploty vo vykurovaných miestnostiach aspoň o 1 o stupeň Celzia, čo predstavuje minimálne 6 percent primárnych nákladov.

Ministerstvo práce zabezpečuje úspory energie aj útlmovými režimami pri vykurovaní cez noc a víkend. K úspornému využívaniu energií vedieme pracovníkov napríklad aj pravidelným
informovaním o správnych návykoch pri vetraní počas vykurovacej sezóny.

Viliam Karas

Odpoveď tlačového oddelenia: Ministerstvo spravodlivosti SR sa už teraz snaží šetriť na energiách v budove obmedzeným využívaním klimatizácie v kanceláriách aj v zasadačkách tak, že tieto priestory sa klimatizujú len v pracovnom čase a v primeranej miere. Pokiaľ je zasadačka alebo kancelária nevyužívaná, klimatizácia sa nepoužíva vôbec, rovnako na noc sa vypína klimatizácia v priestoroch.

23. marca 2024, 18:00 Čas čítania 21:09 VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivan Korčok vyhral prvé kolo prezidentských volieb VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivan Korčok vyhral prvé kolo prezidentských volieb

MS SR sídli v prenajatej budove, ktorá má inteligentný systém merania spotreby energií zavedením systémov efektívneho riadenia a regulácie energie, tzv. MaR. Zároveň má v správe ďalšie dve budovy, administratívnu na Námestí slobody 12 v Bratislave a Inštitút vzdelávania v Omšení. V budove na Námestí slobody bola realizovaná výmena kompletnej elektroinštalácie s inštalovaním úsporného LED osvetlenia vo všetkých priestoroch, v sociálnych zariadeniach a kuchynkách je inštalované osvetlenie na časovač. Pred vykurovacou sezónou je naplánovaná inštalácia termoregulačných hlavíc na reguláciu vykurovania v budove.

Ministerstvo zvažuje, že prostredníctvom MaR zníži maximálnu možnú teplotu vykurovania a minimálnu možnú teplotu chladenia priestorov min. o 1 °C. Ministerstvo spravodlivosti SR plánuje v najbližšom vykurovacom období urobiť rôzne obmedzenia na zníženie spotreby tepla, ako napríklad temperovanie niektorých miestností, ktoré nie sú permanentne využívané, obmedzenie teploty pracovných priestorov počas víkendov a podobne.

Rastislav Káčer 

Odpoveď tlačového oddelenia: Na rezorte diplomacie dlhodobo a priebežne prijímame opatrenia a preverujeme technologické možnosti na efektívnejšie využívanie energií. Znižujeme spotrebu zmenou typu žiaroviek za LED svietidlá s nižšou spotrebou, klimatizačné zariadenia využívame len v nevyhnutných prípadoch, postupne zvyšujeme energetickú efektívnosť budov a zefektívňujeme spotrebu plynu v kotolni MZVEZ SR v závislosti od počasia aj v mimopracovných hodinách. Taktiež pripravujeme informačný materiál pre zamestnancov o šetrení a o hospodárnom využívaní energetických zdrojov. Prípadné ďalšie ad hoc opatrenia budú závisieť od usmernení gestorských rezortov a podľa vývoja situácie.

Ministerstvo školstva 

Odpoveď tlačového oddelenia: Ministerstvo školstva už dlhodobo pristupuje vo zvýšenej miere k úsporným opatreniam, ide napríklad o:

  • výmenu všetkých svietidiel v objektoch ministerstva za LED svietidlá, prípadne za svietidlá s pohybovým senzorom;
  • pri nákupe elektrospotrebičov sa dbá na ich vyššiu mieru úspornosti;
  • vo všetkých administratívnych priestoroch ministerstva sú termostaty kúrenia;
  • pri každom opustení pracoviska zamestnanci ministerstva zhasínajú svetlo, vypínajú techniku.

Richard Raši (Hlas-SD)

Keďže doma nemám ani bazén, ani vírivku, ani klímu, chladničku mám len jednu a svietime len vtedy, keď je to nutné, neviem si predstaviť, ako by sa dalo ušetriť viac elektrickej energie. Zaujímalo by ma však, ako šetrí úrad vlády, ktorý býva rozsvietený do neskorých nočných hodín, aj keď tam nikto nie je. 

Peter Pellegrini (Hlas-SD)

Väčšinu dňa som v práci, doma nesvietim ani nepoužívam práčku. Jediné, čo spotrebúva elektrickú energiu, je chladnička ako v každej domácnosti. Neviem, ako mám tam ušetriť 15 percent elektrickej energie. Pokiaľ mám centrálne kúrenie, nedisponujem tým, ako si znížiť teplotu, nemá to nič s mojím účtom za elektrinu. Netuším, ako to spravím. Možno teraz, keď bude o piatej večer tma, budem sedieť v byte po tme a čítať pri sviečke. Je to jediné možné riešenie. Keby som mal elektrinou vyhrievaný bazén, to sa dá vypnúť. Ale v bežnom byte, kde mám len chladničku, televízor, svetlo a centrálne vykurovanie, narážam na problém. Ani ľudia nevedia, ako majú ušetriť. A čo tí, ktorí žijú úsporne a šetria už dva roky? Ušetriť 15 percent elektrickej energie je pre 90 percent domácností na Slovensku nerealizovateľné.

Domov
Zdieľať
Diskusia