Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR Martin Adam Pavlík
18. septembra 2022, 11:27
Čas čítania 1:08

Európska komisia odporúča znížiť vyplácanie eurofondov Maďarsku. Pozastavených by malo byť približne 7,5 miliardy eur

Kategória:
Politika
Uložiť Uložené
Európska komisia odporúča znížiť vyplácanie eurofondov Maďarsku. Pozastavených by malo byť približne 7,5 miliardy eur
Zdroj: Unsplash/Keszthelyi Timi/volně k užití

Návrh komisie musia schváliť členské štáty.

Európska komisia (EK) v nedeľu odporučila znížiť finančné prostriedky vyplácané Maďarsku zo spoločného rozpočtu EÚ. Pozastavených by malo byť približne 7,5 miliardy eur, a to pre porušovanie zásad právneho štátu a nedostatky v boji proti korupcii. Informuje o tom TASR na základe správ agentúr AP, DPA a Reuters.

Rozhodnutie EK je prvým prípadom postupu na základe nového sankčného mechanizmu, ktorý má chrániť právny štát. Európska únia nové finančné sankcie zaviedla pred dvoma rokmi práve v reakcii na to, čo Brusel označuje za podkopávanie demokracie v Poľsku a Maďarsku.

„Je to o porušovaní zásad právneho štátu, ktoré ohrozuje využívanie a riadenie finančných prostriedkov EÚ,“ povedal novinárom v nedeľu eurokomisár pre rozpočet Johannes Hahn o výčitkách týkajúcich sa Maďarska. „Nemôžeme konštatovať, že rozpočet EÚ je dostatočne chránený.“

Viktor Orbán.
Viktor Orbán. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák


Hahn konkrétne poukázal na systémové nezrovnalosti v maďarských zákonoch o verejnom obstarávaní, nedostatočnej ochrane proti konfliktu záujmov, slabom uplatňovaní účinného trestného stíhania a nedostatky v ďalších protikorupčných opatreniach.

Komisár privítal najnovšie prísľuby Budapešti o riešení problémov kritizovaných Úniou ako významný krok správnym smerom. Zdôraznil však, že musia byť premenené na zákony a praktické opatrenia.

Ako píše Politico, vláda maďarského premiéra Viktora Orbána už viac ako 12 rokov vyvoláva kritiku od dozorných orgánov, skupín občianskej spoločnosti a európskych orgánov za podkopávanie kontroly a rovnováhy v krajine. Kritici poukazujú na vplyv vládnucej strany na súdnictvo, kontrolu veľkej časti mediálneho prostredia a korupciu.

Loptička je momentálne na strane EÚ, ktorá je konečným prijímateľom rozhodnutí. Komisia vo vyhlásení uviedla, že navrhuje pozastavenie 65 percent záväzkov pre tri operačné programy v rámci kohéznej politiky, ako aj zákaz uzatvárať právne záväzky s takzvanými maďarskými trustmi verejného záujmu.

Členské štáty majú teraz jeden mesiac na to, aby sa rozhodli, či prijmú návrhy Komisie, s možnosťou predĺžiť toto obdobie o dva mesiace.

Domov
Zdieľať
Diskusia