Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer TASR
17. septembra 2022, 8:45
Čas čítania 0:45

Za pár hodín spadlo 400 milimetrov zrážok. Povodne v Taliansku si vyžiadali minimálne 10 obetí

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Za pár hodín spadlo 400 milimetrov zrážok. Povodne v Taliansku si vyžiadali minimálne 10 obetí
Zdroj: TASR/AP

Podobnú tragédiu si v oblasti nepamätajú.

Záplavy v strednom Taliansku vyvolané prudkými dažďami si vyžiadali už najmenej desať obetí. Minimálne štyria ľudia ostávajú naďalej nezvestní. Je medzi nimi aj dieťa, ktoré voda strhla preč od matky. 

Verejnosti to oznámil taliansky premiér Mario Draghi pred cestou do obce Ostra neďaleko najviac zasiahnutého mesta Ancona. „Doteraz sme narátali desať mŕtvych a štyroch nezvestných, no nanešťastie sa situácia stále vyvíja.“ 

povodne
Zdroj: TASR/AP

V prístavnom meste Ancona sa ulice premenili na rieky a voda po nich unášala autá, v domoch ničila nábytok a po opadnutí zanechala po sebe husté blato. V Ostre, ktorá patrí rovnako medzi najpostihnutejšie miesta, za niekoľko hodín spadlo vyše 400 milimetrov zrážok. Do záchranných zásahov sa zapojilo 300 ľudí. Jednou z priorít je obnova dodávok elektrickej energie a telefónneho spojenia.


Mario Draghi dal bleskové povodne do súvislosti s globálnymi zmenami klímy a oznámil, že na pomoc postihnutej oblasti bolo zatiaľ vyčlenených päť miliónov eur. „V tom, čo sa v súčasnosti deje, konkrétne vidíme, prečo je boj proti klimatickým zmenám nevyhnutný.“ 

Povodne
Ľudia kráčajú po blate v meste Senigalia v strednej časti Talianska. Zdroj: TASR/AP

Starosta mestečka Sassoferrato Maurizio Greci povedal, že pred povodňami nič nenaznačovalo, že by oblasť mohla zasiahnuť „pohroma takých rozmerov“. Nič podobné si podľa neho občania regiónu nepamätajú.

Domov
Zdieľať
Diskusia