Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
13. septembra 2022, 20:47
Čas čítania 1:16

22-ročný súdny spor sa skončil. Thajsko musí upratať pláž Maya Bay známu z filmu s Leonardom DiCapriom

Kategória:
News
Uložiť Uložené
22-ročný súdny spor sa skončil. Thajsko musí upratať pláž Maya Bay známu z filmu s Leonardom DiCapriom
Zdroj: Flickr/Albert Lozada, 20th Century Fox

Žaloba z roku 1999 bola namierená aj proti produkčnej spoločnosti 20th Century Fox.

Thajský súd nariadil regeneráciu fotogenickej pláže Maya Bay, ktorá sa v roku 2000 preslávila ako kulisa kinohitu The Beach. Súdny spor, ktorý sa začal počas natáčania filmu s Leonardom DiCapriom, trval podľa The Guardian dlhých 22 rokov. V roku 1999 ho iniciovali miestne úrady z ostrova Ko Phi Phi Leh, ktoré tvrdili, že natáčanie priviedlo na pláž masy turistov, ktoré degradovali dovtedy takmer panenskú prírodu.

Najvyšší súd Thajska nariadil práce, ktoré majú miestu prinavrátiť prírodný ráz a prispieť k ochrane životného prostredia v lokalite. Z poškodenia prirodzeného vzhľadu zálivu boli v súdnom spore obvinení aj samotní tvorcovia filmu, ktorí na Maya Bay vysadili desiatky kokosovníkov a vytrhali iné druhy vegetácie. Americké produkčné štúdio 20th Century Fox dlhodobo argumentovalo tým, že pláž nechalo v stave, v akom ju našlo, a navyše odstránilo tony odpadu.

29. apríla 2024, 9:30 Čas čítania 8:32 Marek predáva byty v Thajsku: Slováci tu po voľbách začali vo veľkom kupovať nehnuteľnosti. Byt tu kúpiš už za 35-tisíc Marek predáva byty v Thajsku: Slováci tu po voľbách začali vo veľkom kupovať nehnuteľnosti. Byt tu kúpiš už za 35-tisíc

Občianskoprávna žaloba z roku 1999 bola okrem štúdia 20th Century Fox namierená aj proti thajským vládnym agentúram. Miestne úrady v nej žiadali ako náhradu za škody na životnom prostredí 100 miliónov bahtov (v prepočte asi 2 736 296 eur). Podľa rozhodnutia musí len firma 20th Century Fox zaplatiť 10 miliónov bahtov (približne 273 629 eur) 

Rozhodnutie najvyššieho súdu v Bangkoku potvrdilo predchádzajúce rozhodnutie civilného súdu, že za revitalizáciu zálivu Maya Bay bude zodpovedné kráľovské lesné oddelenie. To musí teraz vytvoriť špeciálny výbor, ktorý do 30 dní vypracuje revitalizačný plán.

Pláž z kultového filmu Dannyho Boyla, v ktorom si okrem DiCapria zahrala aj Tilda Swinton či Guillame Canet, zatvorili v októbri 2018 pre obavy z neudržateľného masového turizmu. Lokáciu vtedy navštevovalo 6 000 návštevníkov denne. Maya Bay sa pre turistov opäť otvorila začiatkom roka 2022. Ich počet je však už po novom obmedzený.

Domov
Zdieľať
Diskusia