Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
13. septembra 2022 o 17:01
Čas čítania 0:44

Vysokým školám na Slovensku hrozí pre energetickú krízu kolaps. Ak nezasiahne vláda, od 17. novembra prestanú vyučovať

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Slovenská rektorská konferencia sa na vládu obrátila s troma požiadavkami.

Slovenská rektorská konferencia upozorňuje, že vysokým školám na Slovensku hrozí kolaps. Vládu SR preto vyzýva, aby zvrátila negatívny vývoj ich financovania a kompenzovala výpadky spôsobené energetickou krízou. Ak vláda požiadavky nesplní do 17. novembra, vysoké školy prestanú s výučbou.

Ľubica Benková zo SRK tvrdí, že vysoké školy sú na pokraji kolapsu. „V ostatných rokoch už nie je možné hovoriť o ich rozvoji, no dnes ani o ich dôstojnom prežití či prežití vôbec.“


SRK upozorňuje na škrty v rozpočte verejných vysokých škôl v rokoch 2021 a 2022 a pripomína aj plánovaný pokles v roku 2023 vo výške 72 miliónov eur.

komenského
Zdroj: TASR

Vysoké školy v momentálnej situácii nie sú podľa rektorov schopné zabezpečiť základnú prevádzku a vyučovanie. Vládu SR preto vyzývajú na splnenie troch požiadaviek. Žiadajú, aby zvrátila negatívny vývoj financovania, ktoré sa má dostať minimálne na úroveň z roka 2020.

Požadujú tiež, aby sektoru vysokých škôl kompenzovala výpadky spôsobené energetickou krízou a dofinancovala výpadky v národných a európskych projektoch tak, ako sa to deje v okolitých krajinách. „Ak nedôjde k naplneniu týchto požiadaviek, vysoké školy od 17. novembra 2022 zatvoria svoje brány a prestanú plniť svoje poslanie.“

Domov
Zdieľať
Diskusia