Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš
13. septembra 2022, 10:30
Čas čítania 6:21

ZÁZNAM: Prezidentka vymenovala troch nových ministrov, odborníka na školstvo ešte hľadajú

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Ministerstvo školstva dočasne povedie predseda vlády Eduard Heger.

Prezidentka vymenovala Karla Hirmana za ministra hospodárstva, Viliama Karasa za ministra spravodlivosti a Rastislava Káčera za ministra zahraničných vecí. Refresher pripravil krátke profily nových ministrov. 

• Dnes sa začína schôdza parlamentu, SaS avizovala obštrukcie. 

14:38 – Exminister zahraničných vecí Ivan Korčok pripustil svoje ďalšie pôsobenie v politike. Po prijatí svojej demisie prezidentkou Zuzanou Čaputovou vyhlásil, že jeho profesionálne kroky v diplomacii sa ukončili.


Možnosti svojho ďalšieho pôsobenia bude ešte zvažovať. „Jednou z nich je pôsobenie v politike,“ povedal a následne sa poďakoval predsedovi SaS Richardovi Sulíkovi, že ho nominoval na pozíciu ministra. „Ďalšie kroky budem komunikovať vtedy, keď v nich budem mať jasno ja sám. Verím, že to nebude dlho trvať,“ doplnil.


Sulík dodal, že ponuku pre Korčoka verejne nespresňoval a neznela tak, že by mal vstúpiť do SaS. „Ponuka bola rozsiahla,“ povedal s tým, že si treba počkať na rozhodnutie Korčoka.

Ešte minulý týždeň Sulík povedal, že Korčok by bol dobrým premiérom.

13:54 Strana Hlas-SD kritizuje vládu, že stále nemá ministra školstva. Uviedla to po tom, ako prezidentka Čaputová vymenovala nových ministrov, medzi ktorými chýba šéf rezortu školstva.


„Poverenie vedením ministerstva školstva premiéra, ktorý absolútne nezvláda ani svoje doterajšie povinnosti, je výsmechom všetkým žiakom, študentom a najmä ich rodičom,“ uviedol predseda mimoparlamentnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini.


Strana poukazuje na to, že ak koalícia nedokázala doteraz nájsť nového šéfa rezortu, dokazuje to jej neschopnosť. „Okyptená vládna koalícia ani po odchode SaS nebude schopná dohody a už vôbec nie schopná vládnuť,“ doplnili.


Pellegriniho mrzí, že prezidentka posvätila menšinovú vládu a prevzala za ňu časť politickej zodpovednosti. 

13:31 Opozičná strana Smer-SD chce, aby sa v parlamente najskôr rokovalo o návrhu ústavného zákona, ktorý by umožnil skrátenie volebného obdobia. Bude žiadať, aby sa zaradil ako prvý bod riadnej schôdze Národnej rady SR. 


„Na základe tejto novelizácie by sme vedeli zabezpečiť, že predčasné voľby by sa dali dosiahnuť aj referendom, aj ústavným zákonom. Je to pre nás neprekročiteľná podmienka. Od toho, ako sa k tomu postavia predstavitelia ruín vládnej koalície, sa bude odvíjať náš záujem podporovať čokoľvek v NR SR,“ skonštatoval.

Exministri z SaS sú od dnešného dňa v parlamente, v rozhovoroch zatiaľ jednoznačne nedeklarovali, ako budú v prípade podobných návrhov postupovať.

13:25 – Greenpeace víta, že novým ministrom hospodárstva je odborník Karel Hirman. 
„Vítame, že v súčasnej dobe, keď ako spoločnosť čelíme najväčšej energetickej kríze za posledné desaťročia a rovnako aj eskalujúcej klimatickej kríze, bude ministerstvo hospodárstva vedené človekom s hlbokými odbornými znalosťami z oblasti energetiky a rozsahu výziev, ktoré sú pred nami,“ uviedla organizácia.

21. decembra 2022, 18:26 Čas čítania 0:11 Politologička Aneta Világ po páde vlády: Predpokladám, že predčasné voľby budú. Len nevieme, či v júni alebo v septembri Politologička Aneta Világ po páde vlády: Predpokladám, že predčasné voľby budú. Len nevieme, či v júni alebo v septembri

13:22 – Nový minister zahraničných vecí vyhlásil, že post šéfa diplomacie nesie mnoho rizík, je však kľúčová doba, uhnúť by bola zbabelosť. Zahraničná a bezpečnostná politika vlády Eduarda Hegera mu je blízka. „Počítam sa aj ako jej spoluautor a advokát,“ skonštatoval.

Exminister Ivan Korčok podľa neho odviedol v rezorte výbornú prácu. Podotkol, že bol nielen jeho predchodcom, ale aj priateľom. 

Heger poukázal na to, že Káčer je dlhoročne uznávaný diplomat, ktorý pôsobil ako veľvyslanec v USA, v Maďarsku a doteraz aj v Českej republike. „Je to demokrat ako sa patrí, ktorý dlhodobo presadzuje záujmy SR v zahraničí aj doma,“ vyhlásil premiér.

13:16 – Nový minister spravodlivosti Viliam Karas nevidí dôvod na zastavenie reformy súdnej mapy, pokiaľ je organizačne a technicky pripravená. Vyplýva to z jeho vyjadrenia krátko po vymenovaní do funkcie.


„Schválená súdna mapa je po zásadnej intervencii, tak advokátskeho a justičného prostredia, aj po vyvolaní rokovania u pána premiéra, kde sa jej podoba ustálila,“ podotkol. Okrem súdnej mapy považuje za jednu z priorít aj reformu trestných kódexov. „Veci treba riešiť systémovo po odbornej a poctivej diskusii naprieč spoločenským spektrom,“ dodal. Justícia podľa jeho slov potrebuje upokojenie a uistenie, že si ju krajina váži.

15. decembra 2022, 16:00 Čas čítania 0:23 Anketa o páde vlády: Mali by sa rozpadnúť, alebo zachovať? Čo by si dal vláde pod stromček? Anketa o páde vlády: Mali by sa rozpadnúť, alebo zachovať? Čo by si dal vláde pod stromček?

Karasa kritizuje aj Nadácia Zastavme korupciu, ktorá upozorňuje na jeho nedávne vyhlásenia, v ktorých sa zastával Maroša Žilinku aj spôsobu, akým generálna prokuratúra využíva paragraf 363 na rušenie obvinení. 

13:11 – Premiér Eduard Heger zverejnil na Facebooku fotografiu s novými ministrami a v krátkosti opísal ich odborné skúsenosti. 

12:33 – Europoslankyňa a bývalá členka strany SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová ocenila nového ministra zahraničných vecí. „Z nových ministrov chcem zablahoželať najmä Rasťovi Káčerovi. Je to muž zásad a princípov a dokonalý diplomat. V nastavení svojho zahraničnopolitického kompasu sa plne vyrovná odchádzajúcemu Ivanovi Korčokovi. A to je skvelá správa pre krajinu. V súčasnej geopolitickej kríze, ktorá môže preusporiadať svet, je veľmi dôležité, kto je naším ministrom zahraničných veci. A ja som nadšená, že je ním Rasťo Káčer,“ napísala. 
 

12:23 – Eduard Heger prevzal nominácie nových ministrov na seba. „Uvoľnené ministerské pozície po SaS som sa rozhodol obsadiť nepoliticky a z radov tých najlepších odborníkov.“

Predseda vlády očakáva, že noví ministri sa nebudú sto dní zoznamovať s rezortmi, ale nastúpia do rozbehnutej práce. „Od prvého dňa sa od nich čaká maximálny a profesionálny výkon. Som však presvedčený, že sme vybrali ľudí na správnom mieste a náročné úlohy zvládnu.“

Heger reagoval aj na kritiku v súvislosti s chýbajúcim ministrom školstva. Vraj má na stole mená kandidátov, z ktorých vyberajú najlepšieho. 

12:13 – Prezidentka SR Zuzana Čaputová ocenila, že sú novovymenovaní ministri odborníci. Želá im, aby viedli svoje rezorty tak, ako to od nich vyžaduje ústava a očakávajú občania. Na presadzovanie svojich návrhov však budú musieť podľa jej slov v parlamente potrebovať aj hlasy politických oponentov.


„O nič menšie v tejto chvíli nejde, ako previesť našu krajinu krízou a pomôcť ľuďom, ktorých kríza môže zraziť na kolená,“ podotkla. Najväčšie očakávania sú v tejto súvislosti spojené s rezortom hospodárstva. O Karlovi Hirmanovi hovorí ako o skúsenom expertovi. Očakáva od neho i podporu podnikateľského prostredia.

13. decembra 2022, 14:00 Čas čítania 3:11 Slováci sa vtipnými memes vysmievajú z hroziaceho pádu Hegerovej vlády. Zo Sulíka spravili vypočítavého Forresta Gumpa Slováci sa vtipnými memes vysmievajú z hroziaceho pádu Hegerovej vlády. Zo Sulíka spravili vypočítavého Forresta Gumpa

Prezidentka sa prihovorila ministrovi spravodlivosti a upozornila ho, že od neho bude závisieť, či budú mať Slováci dôveru v právny štát. Očakáva od neho jasné postoje v témach, ktoré sa nebudú týkať len technokratického právneho konštatovania. 

Zuzana Čaputová ocenila doterajšiu prácu diplomata Rastislava Káčera aj jeho jasné postoje, ktoré sa týkajú vojny na Ukrajine. Nového šéfa rezortu diplomacie považuje za skúseného diplomata a experta na bezpečnostnú politiku. Očakáva, že súvislosti ruskej agresie bude ešte viac tlmočiť verejnosti a prispeje tak k boju proti dezinformáciám a hybridným hrozbám.

11:49 – Prezidentka Zuzana Čaputová ocenila prácu ministrov strany Sloboda a solidarita. Referenciou na Igora Matoviča zároveň vyhlásila, že o Richardovi Sulíkovi je známe, „čo nakúpil a nenakúpil“, ale na druhej strane vyzdvihla jeho prácu na ministerstve hospodárstva v čase energetickej krízy. Myslí si, že z rozlúčkovej tlačovej konferencie Sulíka, Gröhlinga, Korčoka a Kolíkovej vyplýva, že všetci štyria chcú ďalej pokračovať v rozbehnutej práci, ale situácia im to ďalej neumožňuje.

Hlava štátu zopakovala, že chýbajúci minister školstva je veľkým problémom. Meno nového ministra alebo ministerky čaká čo najskôr. Nepriamo tak kritizovala predsedu vlády Eduarda Hegera, ktorý rezort povedie popri premiérovaní. 

10. novembra 2022, 9:30 Čas čítania 7:51 VYSVETĽUJEME: Koľko minie Slovensko na armádu, školstvo či zdravotníctvo v roku 2023? Takto je vyskladaný nový rozpočet VYSVETĽUJEME: Koľko minie Slovensko na armádu, školstvo či zdravotníctvo v roku 2023? Takto je vyskladaný nový rozpočet

11:44 – Prezidentka vymenovala Karla Hirmana za ministra hospodárstva, Viliama Karasa za ministra spravodlivosti a Rastislava Káčera za ministra zahraničných vecí. Refresher pripravil krátke profily nových ministrov. 

Zároveň prijala demisie ministrov SaS – Ivana Korčoka, Richarda Sulíka, Branislava Gröhlinga a Márie Kolíkovej.

Rezort školstva dočasne povedie premiér Eduard Heger. 

12. septembra 2022, 10:30 Čas čítania 5:21 Káčer vyvesil dúhovú vlajku a Fica nazval vlastizradcom, Karas je fanúšikom Žilinku a § 363. Toto sú kandidáti na ministrov Káčer vyvesil dúhovú vlajku a Fica nazval vlastizradcom, Karas je fanúšikom Žilinku a § 363. Toto sú kandidáti na ministrov

11:34 – Prezidentka Zuzana Čaputová o malú chvíľu príjme demisie ministrov SaS. 

11:09 – Richard Sulík dnes zorganizoval tlačovú konferenciu, na ktorej prezentoval výsledky svojej práce. Následne sa na Facebooku rozlúčil s rezortom. „Neodchádzam od rozrobenej práce, poctivo som dokončil všetko, čo sa dalo aj bez podpory ministra financií. V parlamente budeme konštruktívna opozícia. A ako vždy, budeme si stáť za slovom.“

10:31 – Vláda nesúhlasí s návrhom skupiny poslancov Národnej rady SR na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi. Vláda to považuje za politicky motivovaný útok, ktorý je podložený nepravdivými informáciami. „Roman Mikulec si robí svoju prácu profesionálne a odborne so zreteľom na občana a jeho pomoci na prvom mieste,“ skonštatovala.

10:10 – Ministrov SaS čaká ešte posledné mimoriadne rokovanie vlády, ktoré zorganizovali, aby sa koaliční partneri vyjadrili k bodu programu parlamentu o odvolávaní ministra vnútra Romana Mikulca. Smer-SD navrhuje odvolať šéfa rezortu pre podozrenia z rodinkárstva pri zabezpečovaní bezpečnostnej služby pre nemocnicu ministerstva. Zákazku získala firma, v ktorej kedysi pôsobil Mikulcov brat, podľa opozičného Smeru-SD došlo k pochybeniu. 

26. septembra 2022, 13:30 Čas čítania 12:48 Ako budú poslanci a ministri šetriť energie v čase krízy? (Anketa) Ako budú poslanci a ministri šetriť energie v čase krízy? (Anketa)

Robert Fico už koncom augusta hovoril aj o údajnom zasahovaní ministra do vyšetrovaní Národnej kriminálnej agentúry. Hovorí o politicky motivovaných vyšetrovaniach voči nemu a ďalším osobám.

Tieto podozrenia sa zatiaľ nepotvrdili, Fico sa opiera len o vyjadrenia tajného agenta a exvyšetrovateľa Jána Kaľavského. Ten sa skrýva v zahraničí. 

9:34 – Predseda vlády predstaví nových ministrov dnes o 12.30 h. 

9:29 – Premiér Eduard Heger odovzdal počas víkendu prezidentke tri mená kandidátov a požiadal ju, aby zatiaľ poverila riadením rezortu školstva jeho, keďže výber nového ministra ešte nebol uzavretý. Hlava štátu síce vyzvala Hegera, aby čo najskôr zabezpečil náhradu aj za ministra školstva Branislava Gröhlinga, to sa však zrejme do dnešného menovania nových ministrov nepodarilo. 

9:12 – Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijme demisie ministrov za SaS a zároveň vymenuje nových členov vlády v utorok o 11.30 h v Prezidentskom paláci.

Kandidátom na ministra hospodárstva je Karel Hirman, rezort spravodlivosti by mal viesť Viliam Karas a rezort zahraničných vecí Rastislav Káčer. Zuzana Čaputová sa už v pondelok stretla s nominantmi na pozície odchádzajúcich ministrov z SaS, ale neprezradila, či ich aj vymenuje. 

26. septembra 2022, 11:30 Čas čítania 4:12 Odvolávacia kalkulačka: Podarí sa SaS zosadiť Matoviča z postu ministra financií? Odvolávacia kalkulačka: Podarí sa SaS zosadiť Matoviča z postu ministra financií?

8:42 – Podľa nezaradeného poslanca Tomáša Valáška z Progresívneho Slovenska je dnešok zlomovým momentom. „Dnes sa začína asi najdôležitejšia schôdza parlamentu od volieb. Okrem iného sa ukáže, či Igor Matovič vydrží na poste ministra, či trojkoalícia má šancu fungovať alebo či budú predčasné voľby,“ napísal na Facebooku. 

Valášek zároveň kritizuje vládne strany, ktoré nepredložili do parlamentu ani jeden reálny návrh na riešenie cien energií. 

Prvá schôdza parlamentu po lete sa začína dnes popoludní. Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová už avizovala, že otvorenie schôdze už pre koalíciu nebude také jednoduché, ako to bývalo. Strana SaS bude chcieť zrejme zistiť, ktorí poslanci mimo strán OĽaNO, Sme rodina a Za ľudí podporujú koalíciu. 

Domov
Zdieľať
Diskusia