Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš
12. septembra 2022, 10:30
Čas čítania 5:21

Káčer vyvesil dúhovú vlajku a Fica nazval vlastizradcom, Karas je fanúšikom Žilinku a § 363. Toto sú kandidáti na ministrov

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Pripravili sme krátke profily potenciálnych ministrov. Na kandidátoch sa zhodli všetky tri koaličné strany.

Zástupcovia Nadácie Zastavme korupciu majú už teraz strach o reformy na ministerstve spravodlivosti a o protikorupčnú agendu, ak sa novým ministrom stane šéf komory advokátov Viliam Karas. 

Igor Matovič v nedeľu potvrdil mená troch navrhovaných nominantov na ministrov, na ktorých sa dohodla trojkoalícia. Eduard Heger ich už poslal prezidentke Zuzane Čaputovej, ktorá sa má rozhodnúť, či ich za šéfov rezortov vymenuje. Tá tak nemusí spraviť – známy je príklad, keď Andrej Kiska nevymenoval za ministra vnútra Jozefa Ráža mladšieho po smrti Jána Kuciaka.

Prezidentka by sa o menách nových ministrov a ich prípadnom vymenovaní alebo nevymenovaní mala rozhodnúť v pondelok 12. septembra.

Nestranní odborníci, ktorým nikto nekryje chrbát

Kandidátom na ministra hospodárstva je Karel Hirman, ktorý by mal nahradiť Richarda Sulíka. Za Ivana Korčoka by mal do rezortu zahraničných vecí nastúpiť Rastislav Káčer, Máriu Kolíkovú by mal vystriedať spomínaný Karas, ku ktorému majú už dnes odborníci výhrady. Ministerstvo školstva chce zatiaľ viesť premiér osobne. 

19. marca 2024, 18:00 Čas čítania 0:40 FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu

Podľa informácií Refresheru sa nedarí predsedom koaličných strán a premiérovi Hegerovi nájsť náhradníka, ktorý by bol ochotný rezort prebrať. Pôvodne oslovili s ponukou na ministra školstva Daniela Bútoru. S Branislavom Gröhlingom plánuje odísť aj celý odborný tím, ktorý nastavoval procesy pri čerpaní peňazí z Plánu obnovy. Gröhlinga vraj požiadali, aby v rezorte zostal.

Refresher pripravil krátke profily nominantov, ktorých chcú vo vláde OĽaNO, Sme rodina a Za ľudí. Pripomíname niektoré ich dôležité výroky a rozhodnutia, ktoré môžu naznačovať, čo môžeme od týchto kandidátov očakávať. Do vlády majú vstúpiť ako nestranní odborníci, pričom zodpovednosť za ich prípadné zlyhania ponesie samotný predseda vlády Eduard Heger. 

Politológovia už dnes naznačujú, že nominácia nestraníkov môže byť problém pri presadzovaní ich agendy. Ministri nebudú mať za sebou strany, ktoré by im mohli pomáhať presadzovať zmeny na politickej úrovni – medzi ministrami a poslancami Národnej rady SR. 

Vláda Eduarda Hegera je menšinová, v Národnej rade SR má len 70 poslancov. Na prijatie zákonov potrebuje ďalších minimálne 6 hlasov poslancov. 

Ministerstvo spravodlivosti – Viliam Karas

Meno Viliama Karasa vzbudilo zatiaľ najväčšie pochybnosti. Dlhoročného advokáta a šéfa Slovenskej advokátskej komory kritizuje Nadácia zastavme korupciu, ktorá má vážne obavy o pokračovanie reforiem a posilňovanie antikorupčnej legislatívy.

25. septembra 2023, 11:30 Čas čítania 1:41 KOMENTÁR: Nenazývajte Igora Matoviča psychiatrickým pacientom KOMENTÁR: Nenazývajte Igora Matoviča psychiatrickým pacientom

Karas je fanúšikom paragrafu 363, ktorým generálny prokurátor Maroš Žilinka sporným spôsobom pomohol viacerým obvineným. Nominant Sme rodina Žilinka cez svojho námestníka už v minulosti napríklad zrušil obvinenie ďalšiemu nominantovi Borisa Kollára Vladimírovi Pčolinskému, ktorého neskôr v rovnakej korupčnej veci opäť obvinili a neskôr aj obžalovali. Nedávno bez vysvetlenia Žilinka zrušil obvinenie guvernérovi NBS Petrovi Kažimírovi. Uspeli aj Štefan Žiga, Zoroslav Kollár či Jaroslav Haščák. 

„Nesúhlasíme s odobraním právomoci generálneho prokurátora zasiahnuť do nezákonného trestného stíhania,“ povedal denníku Plus 1 deň Karas, keď prepustili exšéfa SIS Pčolinského. 

Šéfka Nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková preto konštatuje, že deklarovaná vôľa OĽaNO zmeniť paragraf 363 sa javí ako neúprimná. Kritizuje aj spôsob, ako Karasova advokátska komora postupovala, keď NAKA obvinila ľudí z radov advokátov. Advokátska komora sa podľa nej nielenže nedokázala dostatočne vyrovnať s ľuďmi z vlastných radov podozrivými z korupcie, ale často sa ich alibisticky zastávala. „A to aj predseda SAK, ktorý sa okrem iného v jednom z rozhovorov vyjadril, že tresty za korupciu považuje za vysoké,“podotkla Petková. 

Karas nesúhlasí ani so zmenami Trestného poriadku, ktoré dlhodobo presadzuje odchádzajúca ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Tá ich už poslala do medzirezortného pripomienkového konania. Ak by sa ministrom stal Karas, novelu zrejme zastaví. 

Igor Matovič v nedeľnej relácii TV Markíza vyhlásil, že Viliama Karasa nenavrhla strana Sme rodina, ktorá dlhodobo blokuje obmedzovanie kompetencií generálneho prokurátora cez paragraf 363. Podľa predsedu hnutia OĽaNO Karasa navrhol človek, ktorého chceli pôvodne za šéfa rezortu spravodlivosti. V súvislosti s ministerstvom spravodlivosti sa skloňovalo aj meno Ľudovíta Bradáča. 

31. augusta 2023, 12:00 Čas čítania 0:17 „Progresívne Slovensko má zajačie úmysly, Smer má aspoň odborníkov.“ Pýtali sme sa Slovákov v Sabinove, koho budú voliť „Progresívne Slovensko má zajačie úmysly, Smer má aspoň odborníkov.“ Pýtali sme sa Slovákov v Sabinove, koho budú voliť

Samotná ministerka spravodlivosti v demisii sa v prípade vymenovania Karasa bojí aj o reformu súdnictva, tzv. súdnu mapu. „Advokátska komora bez toho, aby sa dôsledne oboznámila s obsahom celej reformy, vyjadreniami svojho vedenia skôr zastrašovala verejnosť, že celá reforma sťaží prístup ľudí k spravodlivosti, bude znamenať prieťahy v konaní a vysoké náklady,“ povedala Kolíková na margo Karasa Denníku N

Viliam Karas
Zdroj: Advokáti na vašej strane

Ministerstvo hospodárstva – Karel Hirman

Igor Matovič označil už pred niekoľkými dňami pozíciu ministra hospodárstva pre nového nominanta za samovražednú misiu vzhľadom na energetickú krízu.

Karel Hirman je expert na energetiku, ktorého aj odborná verejnosť považuje za dostatočne skúseného človeka s dostatočnými vedomosťami a kontaktmi, aby Slovensko previedol náročnou zimou.

Ako uvádza na svojom profile blogera pre Denník N, bývalý novinár v minulosti pôsobil ako manažér a člen riadiacich orgánov niekoľkých slovenských energetických spoločností a v Slovenskej inovačnej a energetickej agentúre. Má manažérske skúsenosti z riadenia tímu energetickej efektívnosti.

Pracoval aj po boku politikov, s energetikou radil ministrovi zahraničných vecí Miroslavovi Lajčákovi, premiérke Ivete Radičovej aj ukrajinskému premiérovi Volodymyrovi Hrojsmanovi. Koalícii PS/Spolu pomáhal písať predvolebný program. 

Refresher sa s Karelom Hirmanom rozprával o energetickej kríze minulý týždeň, keď podľa svojich slov ponuku stať sa ministrom hospodárstva zvažoval. Tvrdí tiež, že nemá informácie o tom, akým smerom sa chce vydať naša vláda v rámci nastavovania opatrení, súhlasí však, že Slovensko má do konca roka čas vzhľadom na stabilizovanie cien. 

18. júna 2023, 15:30 Čas čítania 0:20 Slovákov sme sa pýtali, koho budú voliť a koho určite nie. Toto sú odpovede obyvateľov Palárikova Slovákov sme sa pýtali, koho budú voliť a koho určite nie. Toto sú odpovede obyvateľov Palárikova

„Iný problém je verejný a podnikateľský sektor. Tu to bude omnoho zložitejšie a musíme konať aj u nás rýchlo. Hlavne musíme docieliť celospoločenský a politický konsenzus a uvedomiť si, že zachovanie elementárnej stability štátu a spoločnosti si vyžiada asi viac peňazí ako pandémia koronavírusu,“ povedal Hirman. 

Karel Hirman upozorňuje, že aj na Slovensku bude treba zavádzať drastické opatrenia, aby sme energetickú krízu prežili. „Označujú ma za energetického experta a o to viac si uvedomujem, že táto situácia, ktorú žijeme, je extrémom a všetci ju musíme nejako prežiť. Ako hovorí môj obľúbený Winston Churchill, nemôžem ponúknuť nič iné, len krv, drinu, slzy a pot,“ povedal Refresheru ešte pred tým, ako prvýkrát navštívil ministerstvo hospodárstva. 

Richard Sulík považuje Karola Hirmana za odborníka s odbornými aj manažérskymi kvalitami na to, aby dokázal prevziať ministerstvo hospodárstva. Minulý týždeň ho z vlastnej iniciatívy pozval do budovy rezortu, zoznámil ho so šéfmi sekcií a nechal mu spísať najdôležitejšiu agendu. Stretnutie trvalo hodinu a pol a podľa Sulíka bolo jeho základným cieľom zachovať kontinuitu v rezorte. Ministri SaS dlhodobo kritizujú Eduarda Hegera za to, že nechcel prezradiť kandidátov na ministrov skôr. 

Karel Hirman
Energoexpert Karel Hirman vidí potrebu Európy prejsť na modernú energetiku. Zdroj: archív Karla Hirmana

Ministerstvo zahraničných vecí – Rastislav Káčer

Veľvyslanec Slovenskej republiky v Prahe Rastislav Káčer má skúsenosti so slovenskou politikou, v roku 2001 bol štátnym tajomníkom na ministerstve obrany. V tom čase Slovensko vstupovalo do NATO a práve Káčer zohrával dôležitú úlohu ako skúsený odborník, ktorý pred tým od roku 1994 do roku 1998 pôsobil v centrále NATO.

Neskôr pracoval ako veľvyslanec v Spojených štátoch aj v Maďarsku. Bol prezidentom Slovenskej atlantickej komisie známej ako Globsec. 

Káčer dlhodobo kritizuje zbližovanie Slovenska s Ruskom. „Objatie slovanského brata nás niekoľkokrát takmer udusilo asi ako objímanie sa s ľadovým medveďom. Čo takéto objatie dokáže spôsobiť, sme zažívali desaťročia. S morálnym a aj materiálnym spustošením sa nevieme plne vysporiadať dodnes.“

29. mája 2023, 9:45 Čas čítania 0:12 „Nebudem voliť Fica ani jeho kamaráta. OĽaNO to malo ťažké“ (Anketa z dediny v Nitrianskom kraji) „Nebudem voliť Fica ani jeho kamaráta. OĽaNO to malo ťažké“ (Anketa z dediny v Nitrianskom kraji)

Skúsený diplomat verejne komunikuje aj svoju liberálnu hodnotovú orientáciu. „Iná farba pleti a priznaná homosexuálna orientácia dokážu robiť peklo v živote. Vyspelosť spoločnosti sa okrem iného hodnotí aj akceptáciou a rešpektom inakosti. Garantovanie rovnakých občianskych práv a služieb štátu občanovi by malo byť minimum,“ vyhlásil. Keď pracoval ako veľvyslanec v Budapešti, vyvesil na budove ambasády dúhovú vlajku na podporu pochodu LGBTI osôb. 

Poslanci hnutia OĽaNO však presadzujú zákaz dúhových vlajok na štátnych budovách, pričom argumentujú aj prípadom z Maďarska. Igor Matovič verí, že konzervatívne aj liberálne krídlo OĽaNO bude s nomináciami ministrov spokojné. 

Káčer otvorene kritizuje Viktora Orbána za jeho proruskú politiku. Maďarský premiér dokonca vyhlásil, že už nikdy neprijme ponuku zúčastniť sa Globsecu v prípade, že sa bude spájať s Káčerom. 

Populárny diplomat si neberie servítku pred ústa ani pri kritike domácich politikov. Veľvyslanec Slovenskej republiky v Prahe Rastislav Káčer ostro skritizoval Roberta Fica, ktorého považuje za vlastizradcu a kolaboranta s Ruskom. „Autentický sociálny demokrat lietajúci privátnym tryskáčom organizuje v zastúpení tlačovku poddôstojníkov a dobrovoľných kolaborantov GRU na Slovensku, aby nám ukázal, ako vyzerá vlastizrada v priamom prenose,“ napísal Káčer na Ficovu adresu. 

„Nepoznám inú krajinu EÚ a NATO, kde by ešte dnes expremiér bľabotal o vojne medzi USA a Ruskom na Ukrajine a predvádzal takú úroveň úbohosti, zbabelosti a kolaborantstva s nepriateľom. Tiso, Tuka a Ďurčanský sa môžu červenať,“ dodal. 

Káčer
Zdroj: TASR
Domov
Zdieľať
Diskusia