Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš
11. septembra 2022, 20:18
Čas čítania 0:40

Hoaxy nebudú trestné činy. Koalícia sa nedohodla na definícii šírenia nepravdivej informácie

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Návrh trestného činu šírenia nepravdivej informácie z pôvodného návrhu kritizovali viacerí politici aj odborná verejnosť.

Ministerstvo spravodlivosti vypustilo z návrhu novely Trestného zákona trestný čin šírenia nepravdivej informácie. Ako vysvetlila odchádzajúca šéfka rezortu Mária Kolíková, nenašla sa formulácia, na ktorej by bola zhoda. Novelu predložil rezort po úpravách na pripomienkovanie po druhý raz.


„Na právnej úprave musí byť zhoda, osobitne na právnej úprave, ktorá súvisí so slobodou slova. Hľadali sme aj formulácie, pri ktorých by sa zhoda mohla nájsť. Ale nenašla som ju v takej miere, že by som sa domnievala, že môže byť priechodná, či už v rámci koalície alebo celospoločensky,“ zdôvodnila ministerka vypustenie paragrafov týkajúcich sa šírenia dezinformácií.


Návrh trestného činu šírenia nepravdivej informácie z pôvodného návrhu kritizovali viacerí politici aj odborná verejnosť. Obávali sa ohrozenia slobody slova. Problém videli aj v dokazovaní trestného činu či v neurčitosti formulácie.


Predložená novela Trestného zákona prehodnocuje nastavenie trestných sadzieb.

Upravuje napríklad tresty za drogovú trestnú činnosť. Chce taktiež motivovať sudcov k udeľovaniu alternatívnych trestov. Priniesť má aj lepšiu vymožiteľnosť náhrady škody. Spolu s novelou Trestného poriadku je v súčasnosti v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

Anketa:
Malo by byť podľa teba šírenia nepravdivej informácie trestným činom? 
Áno.
Nie.
Neviem, nevyznám sa. 
Áno.
50 %
Nie.
46 %
Neviem, nevyznám sa. 
4 %
Domov
Zdieľať
Diskusia