Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jakub Paulík TASR
10. septembra 2022, 17:19
Čas čítania 1:00

Vladimir Putin nepríde na pohreb Alžbety II., oznámil Kremeľ. Nie je však známe, či dostal oficiálne pozvanie

Kategória:
Zaujímavosti
Uložiť Uložené
Vladimir Putin nepríde na pohreb Alžbety II., oznámil Kremeľ. Nie je však známe, či dostal oficiálne pozvanie
Zdroj: TASR/AP Alexander Demyanchuk

Hovorca Kremľa vylúčil možnosť, že by sa ruský prezident Vladimir Putin zúčastnil na pohrebe.

Ruský prezident Vladimir Putin poslal novému kráľovi Británie Karolovi III. telegram s vyjadrením úprimnej sústrasti. „Prijmite, prosím, moje úprimné blahoželanie k Vášmu nástupu na trón... Prajem Vášmu Veličenstvu úspech, pevné zdravie a predovšetkým to najlepšie,“ odkázal panovníkovi, ktorý prevzal vládu po smrti svojej matky kráľovnej Alžbety II.

V tejto súvislosti Putin po svojom hovorcovi Dmitrijovi Peskovovi odkázal, že sa na pohrebe neplánuje zúčastniť. Doteraz však nie je známe, že by kráľovská rodina už rozosielala oficiálne pozvánky. Môžeme sa domnievať, že vzhľadom na pokračujúcu vojnu na Ukrajine je len veľmi málo pravdepodobné, že bude oficiálne pozvaný akýkoľvek zástupca Ruska.

Oficiálny dátum pohrebu ešte nie je známy. Britský denník The Guardian predpokladá, že pripadne na pondelok 19. septembra. Mnohí svetoví lídri vyjadrujú úprimnú sústrasť a zároveň aj oznamujú, že sa na rozlúčke zúčastnia. „Ešte nepoznám detaily, ale určite sa zúčastním,“ odpovedal na otázky reportérov americký prezident Joe Biden.   

Aktualizácia: Pohreb britskej kráľovnej Alžbety II., ktorá zomrela vo štvrtok, bude v pondelok 19. septembra vo Westminsterskom opátstve v Londýne. Stanici BBC to potvrdil Buckinghamský palác.

Pohreb sa uskutoční o 11.00 h miestneho času (12.00 h SELČ). Buckinghamský palác takisto uviedol, že pozostatky kráľovnej následne prevezú do Kaplnky svätého Juraja na Windsorskom hrade, kde ich uložia do hrobu.


Rakva kráľovnej Alžbety II. bude od stredy 14. septembra vystavená so štátnymi poctami vo Westminster Hall – najstaršej časti Westminsterského paláca.


Rakvu s kráľovninými pozostatkami do Londýna prevezú v sprievode jej dcéry princeznej Anny. Prevoz sa má uskutočniť letecky v utorok 13. septembra, píše BBC s odvolaním sa na Buckinghamský palác.

Anketa:
Mala by Británia pozvať Vladimira Putina na pohreb Alžbety II.?
Áno.
Nie.
Áno.
37 %
232 Hlasov
Nie.
63 %
401 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia