Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Viktor Kniš
7. septembra 2022, 18:17
Čas čítania 1:26

Monika Jankovská na pojednávanie neprišla, necíti sa dobre. S mafiánmi údajne vydierala podnikateľa

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Bývalá štátna tajomníčka sa na prvom dni hlavného pojednávania nezúčastnila.

Monika Jankovská dnes neprišla na hlavné pojednávanie, v rámci ktorého súd rozhoduje o údajnom vydieraní a marení spravodlivosti. 

Jankovskú vinia z účasti na násilnom prebratí historickej budovy v centre Trenčína, patriacej podnikateľovi Ondrejovi Janíčkovi, so skupinou okolo niekdajšieho mafiánskeho bosa Petra Čongrádyho. Tomu podľa obžaloby pomáhala Jankovská za úplatok tri milióny korún. 

Bývalá štátna tajomníčka z ministerstva spravodlivosti má zrejme zdravotné komplikácie, na otvorení hlavného pojednávania v auguste sa rozplakala a roztriasla. Pojednávanie však pre jej obštrukcie s preberaním písomností zo súdu odročili.

„Moja klientka sa necíti spôsobilá, aby sa mohla zúčastniť na pojednávaní. V písomnosti, v ktorej žiadala o ospravedlnenie neúčasti, sa vyjadrila, že chce vypovedať. Neviem teraz povedať, kedy a akým spôsobom sa to môže zlepšiť,“ uviedol dnes obhajca Peter Erdös.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ondrej Repa súhlasil, aby sa hlavné pojednávanie otvorilo bez prítomnosti Jankovskej, a v jeho úvode predniesol obžalobu.

Monika Jankovská.
Monika Jankovská. Zdroj: TASR/František Iván

Korunný svedok Vida

V rámci prvého dňa hlavného pojednávania vypovedal korunný svedok. Michal Vida, ktorý podľa obžalobného návrhu zmenil v minulosti svoju svedeckú výpoveď v prospech Moniky Jankovskej. Prinútili ho vraj k tomu obžalovaní.

7. marca 2021, 17:51 Čas čítania 4:07 Nedeľný komentár: Matoviča a Fica už od seba delí len milión na stole, ale máme nový názov pre plošné testovanie Nedeľný komentár: Matoviča a Fica už od seba delí len milión na stole, ale máme nový názov pre plošné testovanie

Michal Vida v roku 2018 verejne na dnes už zmazanom videu opísal, ako vraj Monika Jankovská, ešte ako sudkyňa, vzala úplatok tri milióny korún za rozhodnutie, ktorým pôvodných majiteľov budovy držali takmer dva roky vo väzení. Video však krátko nato zmizlo z internetu. Podľa Vidu to bolo výsledkom nátlaku zo strany Moniky Jankovskej. 

Kočnerova Threema navyše odhalila, že v čase, keď sa vo verejnom priestore objavilo video obviňujúce Moniku Jankovskú, plánovala vtedajšia štátna tajomníčka nominovaná Smerom-SD na ministerstve spravodlivosti diskreditáciu majiteľa Fatimy. „Povie tri nacvičené vety. Janíček klame. Vydieral ma a donútil ma natočiť video. Neposlal som Markíze ani inde žiadne svoje vyjadrenie. Ospravedlňujem sa pani Jankovskej,“ písala cez aplikáciu Jankovská Kočnerovi.

Na začiatku augusta 2020 Michal Vida pre TV Markíza potvrdil, že Monika Jankovská ho po zverejnení videa ovplyvňovala v tom, ako má vypovedať.


Advokát Erdös po prečítaní obžaloby poukázal na to, že jeho klientke nebolo po ukončení vyšetrovania umožnené nahliadnutie do spisu. 

Na súde bol prítomný aj obžalovaný exšéf protikorupčnej jednotky NAKA Róbert Krajmer, ktorý odmietol vypovedať. Naďalej tvrdí, že je nevinný.

Ondreja Janíčka z kauzy Fatima medzičasom súd oslobodil.

Domov
Zdieľať
Diskusia