Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš
31. augusta 2022, 10:44
Čas čítania 1:23

Toto je 10 návrhov, ktoré musí SaS splniť, aby Igor Matovič odstúpil

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Igor Matovič je síce ochotný odstúpiť spolu s Richardom Sulíkom, ale má na SaS veľmi prísne požiadavky.

Eduard Heger zorganizoval tlačovú konferenciu, na ktorej povedal, že ultimátum SaS je založené na nepravdivých argumentoch.

S ministrom obrany Jaroslavom Naďom kritizovali stranu Richarda Sulíka, že do dnešného dňa nepriniesli na stôl ani jeden návrh koaličnej krízy okrem odvolania Igora Matoviča

Preseda vlády Eduard Heger povedal, že Igor Matovič odíde spolu s Richardom Sulíkom do parlamentu, ak SaS schváli vládne opatrenia na boj proti energetickej kríze.

Minister obrany Jaroslav Naď povedal, že OĽaNO dalo strane SaS protinávrh s desiatimi bodmi, ktoré majú splniť, aby Igor Matovič odišiel z koalície. Strana Sloboda a solidarita by pravdepodobne musela poľaviť a nechať prejsť zákony, ktoré v parlamente dlhodobo blokuje. Je medzi nimi napríklad dlhová brzda. 

OĽaNO bude chcieť financovať svoje návrhy zvyšovaním daní, čo strana SaS dlhodobo blokuje. „Budú schválené nové sadzby daní na lieh a hazard podľa návrhu ministerstva financií,“ píše sa v návrhu. 

Aby Igor Matovič odstúpil, všetci poslanci SaS musia zahlasovať za: 

  • zvýšenie prídavku na dieťa a daňového bonusu tak, aby išlo o 200 eur na dieťa mesačne,
  • schválenie štátneho rozpočtu na rok 2023,
  • ústavný zákon o rozpočtovej zodpovednosti,
  • stabilizáciu dôchodkového systému,
  • nepredkladanie návrhov s dosahom na verejné financie neodsúhlasené koaličnou radou,
  • schválenie nových sadzieb daní na lieh, zvýšenie dane z ruskej ropy a tranzitného plynovodu a zvýšený odvod z regulovaných subjektov,
  • zmrazenie cien elektriny pre všetky domácnosti,
  • výhodné zmluvy na plyn pre všetky domácnosti,
  • príspevok domácnostiam na plyn a teplo 250 miliónov eur,
  • príspevok dôchodcom 150 miliónov eur.

„Keď bude predošlých 10 požiadaviek na pomoc ľuďom a ochranu verejných financií schválených, Igor Matovič veľmi rád prijme ponuku Richarda Sulíka na spoločný odchod z ministerských funkcií,“ píše sa v návrhu. 

SaS chce rokovať

Richard Sulík je pripravený s OĽaNO rokovať o desiatich požiadavkách, ale len v prípade, keď Igor Matovič do pondelka odstúpi z vlády.

„Ja som nepovedal, že s tými bodmi súhlasíme, sme pripravení sa o nich konštruktívne baviť. Nebudeme sa baviť skôr, ako bude splnená naša základná požiadavka,“ uviedol šéf liberálov s tým, že požiadavky OĽaNO vnímajú ako návrhy na rokovanie.

Sulík zároveň požiadal ostatných ministrov za SaS, aby demisie nepodávali v stredu a počkali do pondelka.

Domov
Zdieľať
Diskusia