Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jana Chovancová TASR
25. augusta 2022, 11:59
Čas čítania 0:46

Talian sa na dovolenke nakazil koronavírusom, opičími kiahňami a HIV súčasne. Priznal, že mal nechránený sex

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Je to prvý prípad, keď sa človek nakazil tromi závažnými ochoreniami.

Muž sa počas svojej päťdňovej dovolenky v Španielsku nakazil hneď tromi závažnými ochoreniami. Krátko po príchode sa sťažoval na horúčku, bolesť hrdla a hlavy, zápal v oblasti slabín a únavu. Na tele sa mu tiež neskôr objavili vyrážky, informujú TVnoviny.

Talian uviedol, že mal počas dovolenky nechránený sex. Po tom, ako mu v nemocnici potvrdili pozitívne testy nákazy, bol týždeň hospitalizovaný. Podľa informácií sa z koronavírusu a opičích kiahní zotavil. Pri ďalších vyšetreniach lekári zistili aj nákazu vírusom HIV-1. Výskumníci sa domnievajú, že infekcia týmto vírusom bola relatívne nedávna. Talian uviedol, že negatívny test na HIV mal naposledy vlani v septembri. Po zotavení sa z príznakov covidu a opičích kiahní muža z nemocnice prepustili do domácej izolácie. 

Ide o prvý podobný prípad, keď bol človek nakazený hneď tromi takýmito ochoreniami. O tomto nezvyčajnom prípade informovali vedci v odbornej štúdii zverejnenej na internete. „Zatiaľ nemáme dostatok potvrdzujúcich dôkazov, že táto kombinácia môže zhoršiť stav pacienta,“ uvádzajú v štúdii. 

​„Tento prípad ukazuje, ako sa môžu príznaky opičích kiahní a koronavírusu prekrývať a potvrdzuje, že v prípade koinfekcie sú anamnéza a sexuálne návyky kľúčové na stanovenie správnej diagnózy,“ vyjadrujú sa k prípadu výskumníci z Catanskej univerzity. 

Domov
Zdieľať
Diskusia