Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Adam Novosad TASR
21. augusta 2022 o 15:43
Čas čítania 2:29

Nie sme zločinecký štát ako Rusko. S výbuchom auta dcéry Putinovho ideológa Dugina nemáme nič spoločné, tvrdí Ukrajina

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Smrť Darie Duginovej rozprúdila v prokremeľských kanáloch tvrdenia o tom, že za výbuch môže Ukrajina.

K zodpovednosti za výbuch v aute ruskej novinárky, politologičky a dcéry prokremeľského ideológa Alexandra Dugina sa zatiaľ nikto neprihlásil.

Ukrajina však verejne deklarovala, že so smrťou Darie Duginovej nemá nič spoločné napriek obvineniam zo strany ruských predstaviteľov, že výbuch jej auta údajne naplánoval práve Kyjev. Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak iba skonštatoval, že Ukrajina nie je zločinecký štát ako Rusko, a tak si smrť Duginovej dcéry neobjednala.


Podoľak vo svojom komentári pre spravodajskú televíziu Ukrajina 24 argumentoval, že Ukrajina „nie je zločinecký štát, akým je Ruská federácia, a už vôbec nie teroristický štát“. Duginovej smrť podľa neho skôr svedčí o tom, že v Rusku aktuálne prebieha boj o moc a vplyv medzi rôznymi záujmovými zoskupeniami.

12. júla 2024 o 10:30 Čas čítania 5:39 Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár

Ukrajinu hneď obvinil šéf proruských separatistov Medzi prvými na smrť Duginovej dcéry reagoval najvyšší predstaviteľ samozvanej prokremeľskej Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin, ktorý na svojom kanáli v aplikácii Telegram v noci napísal, že Daria Duginová bola zavraždená. Z jej smrti obvinil ukrajinskú vládu.


Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová vo svojom statuse v aplikácii Telegram napísala, že „ak sa potvrdí verzia o ukrajinskej stope – a to musia preveriť príslušné orgány –, bude sa to rovnať štátnemu terorizmu zo strany kyjevského režimu“. Verziu o ukrajinskej stope však zrejme prebrala len zo slov Pušilina, nie z oficiálneho vyšetrovania.


Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom), ktorý sa zaoberá závažnými trestnými činmi, vo svojom vyhlásení sumarizoval, že k výbuchu auta došlo v sobotu okolo deviatej hodiny večer miestneho času v moskovskej mestskej časti Odincovo neďaleko obce Boľšije Viaziomy.


V čase explózie šlo auto značky Toyota Land Cruiser po diaľnici. Po výbuchu vozidlo zachvátil požiar a osoba, ktorá auto šoférovala, bola na mieste mŕtva. Identifikovali ju ako Dariu Duginovú. Vyšetrovaním sa podľa Sledkomu zistilo, že výbušné zariadenie bolo nastražené na strane vodiča pod dnom kabíny auta.

Dugin s dcérou boli na vlasteneckom festivale

Ruské médiá uviedli, že Alexandr Dugin sa s dcérou v sobotu zúčastnil na literárno-hudobnom „vlasteneckom festivale“ Tradícia v Zacharove v Moskovskej oblasti. Údajne mali v pláne odísť z podujatia spolu, ale Daria napokon odišla autom sama.


Dugin je známy tým, že šíri extrémne pravicové názory o mieste Ruska vo svete. Je označovaný za „ruského fašistu“, ktorý pomohol formovať expanzívnu zahraničnú politiku Vladimira Putina. Názory na to, aký veľký vplyv si v súčasnosti udržiava Dugin u Putina, sa medzi odborníkmi rôznia. 


Duginová, ktorá sa narodila v roku 1992, otvorene podporovala vojnu Ruska voči Ukrajine. Za šírenie dezinformácií o Ukrajine na internete ju dokonca Veľká Británia v júli zaradila na zoznam sankcionovaných Rusov.

Rusi na Ukrajine trikrát použili raketu Kinžal

Ruský minister obrany Sergej Šojgu v nedeľu vyhlásil, že počas tzv. špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine použili ruské ozbrojené sily hypersonickú strelu Kinžal trikrát.


V rozhovore pre televízny kanál Rossija 1 Šojgu povedal, že strely Kinžal boli počas špeciálnej vojenskej operácie použité trikrát a „trikrát ukázali svoje brilantné vlastnosti“. Také charakteristiky podľa neho „nemá žiadna podobná raketa na svete“.

15. júna 2024 o 9:30 Čas čítania 3:32 Zhorená Putinova chata na Sibíri: v izolovanom komplexe je „mesto“ pod zemou. Putin tu na začiatku vojny ukryl celú rodinu Zhorená Putinova chata na Sibíri: v izolovanom komplexe je „mesto“ pod zemou. Putin tu na začiatku vojny ukryl celú rodinu

Minister tvrdí, že je takmer nemožné, aby bola strela Kinžal zostrelená počas letu.
Podľa agentúry Reuters Šojgu dodal, že hypersonickú strela Kinžal s rýchlosťou viac ako 10 machov ruská armáda používa „na zasiahnutie obzvlášť dôležitých cieľov“.

Domov
Zdieľať
Diskusia