Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš TASR
17. augusta 2022, 6:42
Čas čítania 1:18

Fíni zakážu vstup takmer všetkým ruským turistom. Aj štáty EÚ vrátane Slovenska chcú obmedziť rozdávanie víz Rusom

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Nemecký kancelár Olaf Scholz si myslí, že na európskej úrovni existuje priestor na debatu o zákaze vydávania turistických víz do EÚ pre ruských občanov.

Fínsko od 1. septembra zníži počet turistických víz vydávaných ruským občanom na desať percent ich súčasného počtu, oznámil v utorok fínsky minister zahraničných vecí Pekka Haavisto.

Fínsko je v súčasnosti jedinou krajinou EÚ, ktorá ešte nezaviedla obmedzenia týkajúce sa vydávanie turistických víz pre ruských občanov, píše AFP.


„Vydávanie turistických víz nebude úplne zastavené, no ich počet bude výrazne nižší,“ uviedol Haavisto pre novinárov. 

Aj Nemecku a Poľsku sa nápad pozdáva

Nemecký kancelár Olaf Scholz si myslí, že na európskej úrovni existuje priestor na debatu o zákaze vydávania turistických víz do EÚ pre ruských občanov, no je dôležité pri tom neohroziť oponentov Kremľa utekajúcich z Ruska. 


„Je dôležité, aby sme rozumeli, že z Ruska uteká veľa ľudí, ktorí nesúhlasia s ruským režimom,“ uviedol Scholz po stretnutí s lídrami piatich severských krajín v nórskom Osle.„Rozhodnutia, ktoré prijímame, by nemali skomplikovať odchod z krajiny, útek pred vedením a diktatúrou v Rusku,“ dodal nemecký kancelár.

15. marca 2024, 13:47 Čas čítania 1:28 Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok

Poľsko rovnako zvažuje, že podľa vzoru Estónska a Lotyšska obmedzí vydávanie víz ruským občanom. Podporuje tiež, aby Európska únia pre vojnu na Ukrajine uvalila ďalšie sankcie na Rusko. „Poľsko pracuje na koncepcii, ktorá umožní nevydávať víza Rusom,“ povedal štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Piotr Wawrzyk.


K novým opatreniam EÚ voči Rusku by podľa Wawrzyka mohlo patriť pozastavenie platnosti zmluvy o zjednodušenom vydávaní víz pre ruských občanov.

Dodal, že Poľsko rokuje s ostatnými členskými krajinami a zistilo, že okrem troch pobaltských štátov sa s jeho názorom stotožňujú aj Slovensko a Česko.

Olaf Scholz
Zdroj: TASR/AP

Zelenskyj: Nebuďte supermarket pre bohatých Rusov

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok znova vyzval štáty Európskej únie, aby zakázali vydávanie víz ruským občanom. Podľa jeho slov by tak mali zabrániť tomu, že sa EÚ stane supermarketom otvoreným pre všetkých s dostatkom financií na vstup.


Zelenskyj v pravidelnom večernom príhovore uviedol, že jeho návrh sa netýka Rusov, ktorí potrebujú pomoc po tom, ako riskovali slobodu alebo život odporom voči politike prezidenta Vladimira Putina. „Musia existovať záruky, že ruskí vrahovia alebo komplici štátneho terorizmu nebudú využívať schengenské víza,“ vyhlásil Zelenskyj.

Domov
Zdieľať
Diskusia