Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jakub Paulík TASR
5. augusta 2022, 13:27
Čas čítania 0:45

Severná Kórea sa pýši, že vyliečila všetkých obyvateľov nakazených koronavírusom. Krajina pripravuje testovanie jadrových zbraní

Kategória:
Zaujímavosti
Uložiť Uložené

U žiadneho obyvateľa údajne nezaznamenali nákazu už 7. deň v rade.

Situácia s ochorením covid-19 sa v KĽDR údajne „zastabilizovala“. Podľa štátnych médií vyliečili všetkých obyvateľov, ktorí sa nakazili koronavírusom, a v krajine siedmy deň nezaznamenali žiaden nový prípad.

Ešte na jar v roku 2020 uzavreli svoje hranice od okolitého sveta. Napriek tomu sa však v hlavnom meste Pchongjang v máji tohto roku vytvorilo ohnisko s novým variantom omikron. Dokopy vraj zaznamenali 4,8 milióna prípadov nákazy koronavírusom, ktorý nazývajú „horúčkou“. Ochoreniu covid-19 podľa ich dát podľahlo 74 ľudí. 

KĽDR má pritom podľa odborníkov jeden z najhorších systémov zdravotnej starostlivosti, slabo vybavené nemocnice, málo jednotiek intenzívnej starostlivosti a žiadne lieky či vakcíny proti koronavírusu. Na porovnanie, na Slovensku k 5. augustu 2022 podľa Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) na koronavírus zomrelo 20 248 ľudí. Vakcína proti koronavírusu je u nás dostupná pre každého obyvateľa.

Anketa:
Uvádza podľa teba KĽDR pravdivé štatistiky o počte prípadov a úmrtí na koronavírus?
Áno.
Nie.
Áno.
21 %
Nie.
79 %

Namiesto posilňovania zdravotnej starostlivosti sa však aktuálne v KĽDR údajne zameriavajú na prípravu testovania jadrových zbraní, na čo upozornila Organizácia Spojených národov. „Práce na testovacom zariadení Pchunggje dláždia cestu k ďalším jadrovým testom určeným na vývoj atómových zbraní,“ píše sa v dokumente OSN. V prípade KĽDR pôjde o prvý jadrový test od roku 2017, v poradí bude už siedmy.

28. júla 2022, 15:06 Čas čítania 0:49 Kim Čong-un pohrozil použitím jadrových zbraní voči USA a Južnej Kórei Kim Čong-un pohrozil použitím jadrových zbraní voči USA a Južnej Kórei
Domov
Zdieľať
Diskusia