Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová
26. júla 2022, 20:46
Čas čítania 0:45

Rusko v roku 2024 skončí s projektom ISS, chce mať vlastnú vesmírnu stanicu

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Oznámil to nový šéf ruskej vesmírnej agentúry.

Rusko sa „niekedy po roku 2024“ stiahne z projektu Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS). Podľa NDTV to po rokovaní s prezidentom Vladimirom Putinom oznámil nový šéf ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Jurij Borisov.

Ruská vesmírna stanica

Nie je jasné, kedy presne Rusko z projektu ISS odstúpi. „Samozrejme, splníme všetky naše záväzky voči našim partnerom, ale bolo prijaté rozhodnutie odísť z tejto stanice po roku 2024,“ povedal Borisov. Podľa jeho slov chce mať Rusko vo vesmíre svoju vlastnú stanicu. 

Vesmírnu spoluprácu medzi Spojenými štátmi a Ruskom v uplynulých mesiacoch značne ovplyvnili sankcie uvalené na Moskvu pre jej vojenský vpád na Ukrajinu. Rusko pôvodne chcelo v spolupráci pokračovať a USA pred ukončením spoločnej prevádzky varovalo. Bývalý šéf ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Dmitrij Rogozin na oficiálnom Telegrame agentúry na začiatku vojny na Ukrajine povedal, že spolupráca medzi oboma krajinami je nevyhnutná pre bezpečnú prevádzku ISS.

Rogozina Putin neskôr odvolal a nahradil ho Borisovom. Krátko po tejto výmene agentúra Roskosmos uzavrela dohodu s americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA), na základe ktorej budú môcť ruskí kozmonauti lietať na amerických kozmických lodiach výmenou za to, že americkí astronauti budú môcť využívať služby ruských vesmírnych rakiet Sojuz. 

4. júla 2022, 16:03 Čas čítania 0:46 FOTO: Ruskí kozmonauti vyvolali kontroverziu vo vesmíre. Na ISS sa odfotili s vlajkami separatistov na Ukrajine FOTO: Ruskí kozmonauti vyvolali kontroverziu vo vesmíre. Na ISS sa odfotili s vlajkami separatistov na Ukrajine
Domov
Zdieľať
Diskusia