Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jakub Paulík TASR
19. júla 2022, 14:25
Čas čítania 0:32

Májový zásah Webbovho teleskopu mikrometeoridmi bol riadne tvrdý. Zariadenie je zrejme vážnejšie poškodené

Kategória:
Tech
Uložiť Uložené

Vydržať by mal zhruba 20 rokov.

Webbov teleskop ešte koncom mája zasiahli menšie mikrometeoridy a vedci po novom odhadujú, že poškodenie zariadenia je výraznejšie, než si mysleli. Existujú obavy, že sa bude stav primárneho zrkadla ďalekohľadu Jamesa Webba následkom zásahov mikrometeoridov stále zhoršovať.

NASA
Zdroj: NASA

Primárne zrkadlo teleskopu má priemer 6,5 metra a skladá sa z 18 berýliovo-zlatých panelov. Častice konkrénte zasiahli segment C3. Napriek tomu sa však životnosť teleskopu odhaduje na asi 20 rokov. Vedci sa pokúsia do budúcna zistiť, akým spôsobom by mohli zmierniť následky stretov s vesmírnymi objektmi.

Vývojári predpokladali, že by Webbov teleskop mikrometeoridy mali zasiahnuť v priemere raz mesačne. Na zariadení spolupracovali Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA), Európska vesmírna agentúra (ESA) a Kanadská kozmická agentúra (CSA). Ďalekohľad vypustili do vesmíru 25. decembra 2021. Výnimočné nové zábery z Webbovho teleskopu sa dostali na verejnosť v priebehu minulého týždňa.

12. júla 2022, 7:38 Čas čítania 1:19 FOTO: Takýto vzdialený a ostrý vesmír sme ešte nevideli. Teleskop Jamesa Webba poslal prvú farebnú fotku FOTO: Takýto vzdialený a ostrý vesmír sme ešte nevideli. Teleskop Jamesa Webba poslal prvú farebnú fotku
Domov
Zdieľať
Diskusia