Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. júna 2022, 10:22
Čas čítania 1:12
Viktor Kniš

Na oligarchu Miroslava Výboha zrušili medzinárodný zatykač, môže chodiť na súd a nenasadia mu putá

NEWS MIROSLAV VÝBOH
Uložiť Uložené

Zrušili mu zatykač, pojednávanie začne v októbri.

Oligarcha Miroslav Výboh môže prísť na Slovensko bez obáv zo zadržania, sudca Špecializovaného trestného súdu mu na návrh prokurátora zrušil medzinárodný zatykač a príkaz na zatknutie.

Obžalovaný podnikateľ môže prísť na hlavné pojednávanie v svojej trestnej veci bez obáv z toho, že ho okamžite po príchode na Slovensko zoberú do väzby. Momentálne sa zdržiava v Emirátoch, vrátia mu aj cestovný pas. Výboh na Slovensku nežije dlhodobo.

„Súd nariadil termín hlavného pojednávania na dni 4., 5. a 6. október 2022 a z vyššie uvedeného je zrejmé, že osobnej účasti obžalovaného už nebránia žiadne okolnosti. Následne súd bezodkladne zruší opatrenie o tom, že sa konanie proti obžalovanému vykoná ako proti ušlému,“ informovala hovorkyňa súdu Katarína Kudjaková.

Zatiaľ nie je isté, že Výboh bude mať záujem sa hlavného pojednávania naozaj zúčastniť, ako obvinený sa ponúkol, že bude vypovedať cez videohovor. Vtedy mu špeciálny prokurátor Daniel Lipšic odkázal, že stíhaný si nebude určovať podmienky.

Úrad špeciálnej prokuratúry zrušenir zatykačov nekomentoval. „V tejto veci je nariadené hlavné pojednávanie, na ktorom bude možné sa vyjadriť konkrétnejšie,“ povedala hovorkyňa prokuratúry Jana Tökölyová.

Pelle ďakuje

Oligarchu Miroslava Výboha obvinili ako sprostredkovateľa úplatku, ktorého prijímateľom bol vraj Peter Pellegrini. Skutok sa údajne stal ešte v roku 2014. Súčasný šéf politickej strany Hlas-SD bol v tom čase štátnym tajomníkom na ministerstve financií, prijatie úplatku za elektronizáciu finančnej správy popiera.

Podnikateľ Michal Suchoba polícii povedal, že oligarchovi Miroslavovi Výbohovi osobne odniesol 150-tisíc eur v 500-eurových bankovkách v krabici od luxusného šampanského Cristal. Výboh vraj na ďalšom stretnutí povedal, že „Pelle ďakuje“. Suchobova firma následne dostala lukratívnu štátnu zákazku. O vzťahu medzi Výbohom a Pellegrinim vypovedá aj ďalší spolupracujúci obvinený exšéf finančnej správy František Imrecze. 

Výboh vinu popiera. Už v auguste 2021, keď ho obvinili, bol vraj pripravený spolupracovať s políciou. Petra Pellegriniho v kauze neobvinili, už však bol vypovedať na NAKA ako svedok.

Domov
Zdieľať
Diskusia