Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer TASR
1. júna 2022, 7:46
Čas čítania 1:03

USA pošle na Ukrajinu zbrane stredného doletu za 700 miliónov dolárov. Joe Biden hovorí o kompromise

Kategória:
News
Uložiť Uložené
USA pošle na Ukrajinu zbrane stredného doletu za 700 miliónov dolárov. Joe Biden hovorí o kompromise
Zdroj: TASR/AP

Joe Biden avizoval, že Spojené štáty na Ukrajinu nepošlú vojakov.

Americký prezident Joe Biden v komentári pre noviny The New York Times potvrdil., že Spojené štáty dodajú Ukrajine ďalšie moderné raketové systémy a muníciu. Odôvodnil to potrebou presnejších zásahov kľúčových cieľov.

USA v rámci 11. balíčka bezpečnostnej pomoci pošlú za asi 700 miliónov dolárov mobilné salvové raketomety HIMARS vybavené muníciou, ktorá umožní odpáliť rakety do vzdialenosti približne 80 kilometrov.

Rýchlo sme pristúpili k tomu, aby sme Ukrajine poslali značné množstvo zbraní a munície, aby mohla bojovať na bojisku a byť v čo najsilnejšej pozícii pri rokovacom stole." uviedol Biden v príspevku. Pripomenul tiež, že cieľom USA je "demokratická, nezávislá, suverénna a prosperujúca Ukrajina", ktorá sa dokáže brániť proti ďalšej agresii.


Joe Biden opätovne pripomenul, že Washington si za žiadnych okolností neželá vojnu medzi NATO a Ruskom. „Pokiaľ nebudú napadnuté Spojené štáty alebo naši spojenci, nebudeme sa priamo angažovať v tomto konflikte - či už vyslaním amerických jednotiek do bojov na Ukrajinu alebo útokmi na ruské sily."

5. mája 2024, 12:00 Čas čítania 4:14 Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky

Americký prezident napísal, že USA Ukrajinu nepodporujú v tom, aby útočila mimo svojho územia. Dodávka zbraní stredného doletu, ktoré by nemali byť schopné zasiahnuť územie Ruska, má byť kompromisom medzi požiadavkami ukrajinských autorít a zabránením eskalácie konfliktu.

Súčasťou najnovšieho balíka majú byť okrem raketometov HIMARS aj protitankové strely Javelin, protipancierové zbrane, delostrelecké náboje, vrtuľníky, taktické vozidlá a náhradné diely.

Domov
Zdieľať
Diskusia