Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová
17. mája 2022, 18:30
Čas čítania 1:00

Kongresmani z USA žiadajú od Zuckerberga, aby na Slovensku zasiahol. Facebook tam šíri proruskú propagandu, napísali v správe

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Komisia Snemovne reprezentantov žiada Facebook, aby sa vyjadril k proruskej propagande, ktorá sa šíri na Slovensku.

Členovia výboru tajnej služby americkej Snemovne reprezentantov v liste adresovanom Markovi Zuckerbergovi žiadajú o reakciu na proruskú propagandu, ktorá sa šíri na slovenských účtoch na Facebooku. Podľa tlačovej správy sa situácia stala kritickou v posledných týždňoch, keď proruskí agenti podľa americkej vlády zdieľali dezinformácie o vojne na Ukrajine.

Chcú zmazať ruskú propagandu

Komisia v liste vyjadrila vážnu obavu z prítomnosti škodlivých dezinformácií a ruskej propagandy na slovenskom Facebooku. „Vyzývame Facebook, aby okamžite zabezpečil, že šírenie všetkých proruských dezinformácií bude rýchlo vyšetrené, overené a označené,“ napísali v liste. Americkí poslanci firmu Meta žiadajú, aby príspevky s hoaxami a dezinformáciami algoritmus označil tak, aby neboli tak ľahko šíriteľné, prípadne aby boli rovno z Facebooku odstránené.

V stanovisku spomínajú aj aprílovú návštevu členov kongresu v Bratislave, počas ktorej predstavitelia slovenskej vlády hovorili s členmi amerického kongresu o šírení proruských dezinformácií na sociálnych sieťach. Podľa tlačovej správy ide o jasne identifikovateľnú skupinu prorusky založených ľudí, ktorí propagandu šírili aj počas volieb a v priebehu covidovej pandémie. Teraz sa dezinformácie zamerali na „krvavú vojnu Vladimira Putina na Ukrajine“. Slovenská aj americká vláda podľa stanoviska opakovane žiadali firmu Facebook, aby zakročila, no zatiaľ sa tak neudialo.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Podľa dostupných informácií má Facebook len jedného factcheckera pre Slovensko. Komisia amerického kongresu tak od šéfa Mety žiada vysvetlenie. Firma prisľúbila, že bude v najbližších dňoch kongres informovať o svojom postupe.

Slovenský Facebook pritom zástupca amerického rezortu obrany označil za „hlavnú arénu pre kremeľskú propagandu“. Hoci Facebook o dezinformáciách vie, falošné správy sú naďalej dostupné online, píše sa ďalej v liste.

Domov
Zdieľať
Diskusia