Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
8. februára 2022, 14:44
Čas čítania 0:55
Viktor Kniš

Vladimíra Pčolinského opäť obvinili z korupcie, prvýkrát ho zachránil paragraf 363 Maroša Žilinku

NEWS VLADIMÍR PČOLINSKÝ
Uložiť Uložené

Pôvodné obvinenia v prípade zrušila vlani v auguste generálna prokuratúra.

Bývalého riaditeľa Slovenskej informačnej služby Vladimíra Pčolinského a konkurzného právnika Zoroslava Kollára opäť obvinili z korupcie, konkrétne preto, že prijali úplatok. Vyplýva to z informácií generálnej prokuratúry.


„Úrad špeciálnej prokuratúry GP SR môže potvrdiť, že dvom osobám bolo vznesené obvinenie v korupčnej trestnej vec,“ priblížila hovorkyňa generálnej prokuratúry. Vzhľadom na procesné štádium veci sa v súčasnosti nebude prokuratúra podrobnejšie vyjadrovať, aby nezmarila alebo nesťažila vyšetrovanie.


Obhajcovia Zoroslava Kollára na sociálnej sieti uviedli, že má ísť o opätovné obvinenie v kauze SIS.

Pôvodné obvinenia v prípade zrušila vlani v auguste generálna prokuratúra. Exriaditeľa tajnej služby obvinili vtedy z toho, že on a bývalý námestník SIS Boris Beňa údajne prijali úplatok od podnikateľa a konkurzného právnika Zoroslava Kollára vo výške 40 000 eur.

Prokuratúra v lete vydala až tri sporné rozhodnutia, ktorými zrušila dôležité vyšetrovania. Vraj boli nezákonné, procesne nesprávne a bez dôkazov. V prípade kauzy SIS je rozhodnutie sporné pre skutočnosť, že šéfa generálnej prokuratúry aj šéfa SIS nominovala rovnaká politická strana. Maroš Žilinka sa síce z rozhodovania o Vladimírovi Pčolinskom vylúčil pre konflikt záujmov a rozhodol o ňom jeho námestník, v rovnakom čase však sám rozhodol o zrušení obvinenia pre Jaroslava Haščáka, ktorého podozrievali z obchodovania s nahrávkou Gorila. 

Zrušenie vyšetrovaní Žilinkovi umožnil paragraf 363. V tomto článku sme podrobne vysvetlili, čo paragraf obsahuje, koho ním už generálna prokuratúra zachránila a prečo paragraf kritizujú odborníci. Všetky články súvisiace s Vladimírom Pčolinským nájdeš tu.

Odporúčané
Čo je paragraf 363, ktorým Žilinkova prokuratúra zastavuje vyšetrovania, a prečo je Boris Kollár ochotný povaliť preň vládu? Čo je paragraf 363, ktorým Žilinkova prokuratúra zastavuje vyšetrovania, a prečo je Boris Kollár ochotný povaliť preň vládu? 7. septembra 2021, 15:30
Domov
Zdieľať
Diskusia