Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
5. februára 2022, 11:30
Čas čítania 1:14
Adam Novosad

Ukrajinskí vojaci trénovali v zakázanej zóne Černobyľa. Opustené mesto Pripiať im umožnilo strieľať aj ostrými

Ukrajinskí vojaci trénovali v zakázanej zóne Černobyľa. Opustené mesto Pripiať im umožnilo strieľať aj ostrými
Zdroj: Getty Images/Yuri Kozyrev
NEWS ČERNOBYĽ RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT
Uložiť Uložené

Opustené mesto Pripiať poskytlo ideálne podmienky na tréning mestského boja.

Ukrajinskí vojaci sa v reakcii na hrozbu ruskej invázie vybrali trénovať do opusteného mesta Pripiať v zakázanej zóne vybuchnutej atómovej elektrárne Černobyľ. Príslušníci Ukrajinskej národnej gardy sa po Pripiati pohybovali v piatok 5. februára, keď tam vedenie armády zorganizovalo špeciálny tréning zameraný na mestský typ boja, uvádza France24.

Keďže zakázaná zóna Černobyľa dodnes zostáva jedným z najrádioaktívnejších miest na svete, krátko pred začiatkom tréningu hodnoty radiácie v Pripiati skontrolovali, aby náhodou príslušníkom nehrozilo akútne nebezpečenstvo.

Pripiať sa stala ideálnym miestom na tréning, pretože vojaci oblečení v zimnej kamufláži si mali možnosť vyskúšať zásah proti ozbrojeným nepriateľom v budovách, mínometné ostreľovanie aj boj proti ťažko viditeľným snajperom ukrytým v oknách či na strechách. Vojaci mohli v Pripiati trénovať so skutočnou muníciou.

Odporúčané
Pýtali sme sa Slovákov, kto začal vojnu na Ukrajine (Reportáž) Pýtali sme sa Slovákov, kto začal vojnu na Ukrajine (Reportáž) 10. augusta 2023, 14:16

„Keďže navôkol nie sú žiadni civilisti, môžeme tu trénovať s ostrou muníciou v situáciách čo najviac pripomínajúcich skutočný mestský boj,“ objasnil jeden z vojakov. Ukrajinské jednotky sa v súčasnosti nepripravujú na plnohodnotnú ruskú inváziu, ale skôr na pokusy ozbrojených skupín infiltrovať sa do budov a oblastí v mestách po krajine, odkiaľ by mohli útočiť.

Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov vyhlásil, že ak by sa ruské jednotky pokúsili zaútočiť z Bieloruska, museli by sa vyhnúť obrovskému územiu zakázanej zóny, ktorá je dodnes v niektorých častiach zamorená rádioaktivitou. Cez miestne lesy, rieky a močiare sa podľa ministra ťažko prechádza po vlastných nohách, nieto ešte v tankoch.

Domov
Zdieľať
Diskusia