Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. februára 2022, 18:28
Čas čítania 1:14
Viktor Kniš

Tankuješ v Poľsku, aby si ušetril? Finančná správa upozorňuje na hroziace vysoké pokuty

NEWS DPH POĽSKO
Uložiť Uložené

Tankovanie aj nákup základných potravín sa minimálne v pohraničí oplatí obyvateľom Slovenska realizovať v Poľsku či Maďarsku.

Poľská vláda v snahe o spomalenie inflácie dočasne znižuje daň z pridanej hodnoty na pohonné hmoty. DPH na benzín a diesel klesla z 23 % na 8 %, čo znižuje ceny motorových palív v prepočte až o desiatky centov na liter.

Toto opatrenie bude platiť zatiaľ šesť mesiacov. Na Slovensku ceny pohonných hmôt aj naďalej stúpajú, minimálne obyvatelia pohraničia našej krajiny tak prirodzenie testujú tankovaciu turistiku. 

Nový Čas upozornil na to, ako Slováci netankujú už len plné nádrže, ale aj do kanistrov a rôznych veľkokapacitných nádob, v ktorých si odvážajú ďalšie desiatky litrov pohonných hmôt. V tejto súvislosti portál cituje Finančnú správu SR, podľa ktorej takto Slováci obchádzajú zákon. Nákup majú totiž povinnosť zdaniť aj napriek tomu, že ho majú na „vlastnú spotrebu“.

„Ak fyzická osoba na súkromné účely prepraví na naše územie minerálny olej, ktorým sú pohonné látky v inej než bežnej nádrži dopravného prostriedku alebo v prenosnej nádrži väčšej ako desať litrov, vzniká daňová povinnosť dňom prepravenia týchto pohonných látok na naše územie, pričom platiteľom dane je fyzická osoba, ktorá ich prepravila, a podľa zákona je povinná bezodkladne podať daňové priznanie a zaplatiť daň,“ informovala hovorkyňa Finančného riaditeľstva SR Martina Rybanská.

Odporúčané
Súkromný wellness a bazén ako u hollywoodskych hviezd. Sleduj dokonalý dom v borovicovom lese neďaleko Varšavy Súkromný wellness a bazén ako u hollywoodskych hviezd. Sleduj dokonalý dom v borovicovom lese neďaleko Varšavy 23. februára 2024, 15:30

Hrozia vysoké pokuty až do výšky niekoľko tisíc eur. „Za nepodanie daňového priznania v ustanovenej lehote zákonom hrozí fyzickej osobe pokuta od 30 eur do 16 000 eur. V prípade nepreukázania pôvodu alebo spôsobu nadobudnutia minerálneho oleja u nej zisteného hrozí fyzickej osobe pokuta od 100 eur do 100 000 eur, v blokovom konaní je colný úrad oprávnený uložiť pokutu až do výšky 165 eur,“ uzavrela hovorkyňa.

Od 1. februára začala v Poľsku platiť nulová DPH na potraviny. 

Na väčšinu potravín s výnimkou luxusných tovarov platí v Poľsku DPH vo výške 5 %, ktorá sa na šesť mesiacov zníži na nulu. To podľa premiéra Mateusza Morawieckeho zaťaží rozpočet sumou v prepočte 1,54 miliardy eur.

Slovensko znižovanie daní na potraviny a pohonné hmoty neplánuje. 

Domov
Zdieľať
Diskusia