Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová TASR
2. februára 2022, 11:14
Čas čítania 1:09

Arriva bude celý február prepravovať cestujúcich zadarmo. Regionálna doprava v Bratislavskom kraji je už druhý mesiac bezplatná

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Kompenzujú tým výpadok spojov, ktorý vznikol na začiatku zmluvy s Arrivou.

Regionálna doprava v Bratislavskom kraji bude bezplatná počas celého februára, rozhodol o tom Bratislavský samosprávny kraj. Cestovať zadarmo budú môcť ľudia už druhý mesiac, BSK takto kompenzuje výpadok autobusových spojov, ktorý vznikol, keď regionálnu dopravu prevzala spoločnosť Arriva.

Klasická MHD zadarmo nebude

Bezplatná doprava sa dotkne len prímestských autobusových spojov dopravcu Arriva, ktoré premávajú v rámci Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK). „Cestovať zadarmo budú majitelia električeniek, ako aj ostatní cestujúci, ktorí by si za normálnych okolností kupovali cestovné lístky,“ informoval TASR riaditeľ komunikačného odboru BSK Michal Feik.

V prípade ostatných dopravcov (mestská hromadná doprava v rámci Bratislavy a vlakové spojenia v rámci IDS BK) musíš mať zakúpený cestovný lístok.

Autobusy spoločnosti Arriva odstavené na parkovisku.
Autobusy spoločnosti Arriva odstavené na parkovisku. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Kompenzujú výpadok po nástupe

Regionálna autobusová doprava v Bratislavskom kraji bola pre cestujúcich zadarmo aj po celý január. Ide o kompenzáciu za výpadky spojov Arrivy. Kraj oznámil, že bezplatnú prímestskú dopravu uhradia z pokuty, ktorú spoločnosti vyrubil za to, že od svojho nástupu v novembri 2021 nedokázala zabezpečiť dostatok spojov.

17. mája 2024, 18:00 Čas čítania 0:52 Obleč sa s kamošmi do červenej a poď to s nami roztancovať na parket. REFRESHER organizuje druhú edíciu HOT IN HERE 00's PARTY Obleč sa s kamošmi do červenej a poď to s nami roztancovať na parket. REFRESHER organizuje druhú edíciu HOT IN HERE 00's PARTY

„Za každý jeden deň, keď dopravca nedokázal zabezpečiť dopravnú obslužnosť minimálne na úrovni 95 percent, prináleží BSK zmluvná pokuta vo výške 30 000 eur za deň. Za mesiac prevádzky je to 930 000 eur. Približne v tejto sume bude aj výpadok tržieb za mesiac január, ktorý vznikne prepravou zadarmo,“ povedal ešte v decembri 2021 predseda kraja Juraj Droba.

Arriva začala zabezpečovať prímestskú dopravu v Bratislavskom kraji v polovici novembra 2021. Od začiatku však mala problém s nedostatkom vodičov. Spôsobilo to výpadky viacerých spojov, najmä v okolí Pezinka a Senca. Dopravca po počiatočných problémoch deklaruje zlepšenie. Pre TASR uviedol, že od novembra získal už viac ako 100 nových vodičov a aktuálne každý deň vypraví viac ako 90 percent spojov, viacero dní v januári dosiahol mieru vypravenia aj na úrovni 95 percent.

Domov
Zdieľať
Diskusia