Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. januára 2022, 13:35
Čas čítania 1:26
Viktor Kniš TASR

Poslanci koalície chcú znížiť tresty za marihuanu, tvrdé drogy chcú trestať naďalej rovnako prísne. Kolíková to kritizuje

NEWS MARIHUANA
Uložiť Uložené

Novela by umožnila súdu uložiť namiesto trestu odňatia slobody ochranné liečenie.

Koaliční poslanci podali do parlamentu vlastný návrh na zníženie trestov za marihuanu. Za tvrdé drogy by mali podľa nich zostať tresty rovnaké. Horná hranica trestnej sadzby by v prípade držania marihuany mohla byť jeden, respektíve dva roky. Chcú tiež, aby bolo možné v takýchto prípadoch zaviesť tzv. ochranné liečenie.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková v stredu reagovala, že nejde o komplexné riešenie a návrh je v rozpore s koaličnou zmluvou.

Maximálne ročný trest pre užívateľov

V prípade zavedenia novej skutkovej podstaty prechovávania marihuany by bola horná hranica trestu jeden rok vtedy, ak by šlo o množstvo, ktoré zodpovedá najviac trojnásobku obvykle jednorazovej dávky na použitie, a to na osobnú spotrebu. Horná hranica dva roky by platila pre množstvo, ktoré zodpovedá najviac desaťnásobku dávky.


Poslanci tiež navrhujú, aby sa znížili trestné sadzby aj v prípade prechovávania marihuany v množstve prekračujúcom prechovávanie na vlastnú spotrebu, čiže nad desať dávok. Hovoria o prísnom trestaní recidivistov. Sadzby chcú zmeniť z troch až desať rokov na tri až sedem rokov. V prípade recidívy by sa zmenili na päť až desať rokov namiesto doterajších desať až pätnásť rokov.


Predkladatelia upozorňujú, že zmeny by sa týkali len prípadu prechovávania a len vo vzťahu k látke z rastlín rodu konopa. „Doterajšia úprava vo vzťahu k iným látkam, jedom a prekurzorom a vo vzťahu k dílerstvu zostáva zachovaná,“ zdôraznili.


Cieľom je podľa poslancov „umožniť súdom zohľadniť všetky okolnosti každého jednotlivého prípadu a odstrániť neprimeranú tvrdosť zákona“.

Mária Kolíková.
Mária Kolíková. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Kolíková: Návrh nie je komplexný

Ak by páchateľ súhlasil, novela by umožnila súdu poslať páchateľa na ochranné liečenie. Išlo by opäť len o prípady prechovávania omamnej alebo psychotropnej látky z rastlín rodu konopa na vlastnú spotrebu.


Kolíková reagovala, že návrh podali poslanci bez akejkoľvek žiadosti o stanovisko z jej rezortu a v rozpore s koaličnou zmluvou. „Som za to, aby sa prehodnotilo sankcionovanie drogových trestných činov, osobitne tých, ktoré súvisia s marihuanou,“ dodala. Návrh však nepovažuje za komplexný a je podľa nej škoda, že sa neskoordinovali. Sankcie by podľa nej mali vyzerať inak.


Podobný návrh už koaliční poslanci podávali koncom roka 2021. Vtedy ho vrátili na prepracovanie, pretože viacerým členom koalície prekážalo, že novela by znížila tresty aj za užívanie tvrdých drog, nielen za marihuanu.

Domov
Zdieľať
Diskusia