Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. januára 2022, 20:13
Čas čítania 1:16
Tímea Krauszová

Na základnej škole v Lučenci došlo k znásilneniu, 12-ročného žiaka zrejme zneužil o rok starší chlapec

NEWS ZNÁSILNENIA A SEXUÁLNE ZLOČINY
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov
a chcem zobraziť obsah
späť na hlavnú stránkuSpäť

Vinníkom je vraj len o rok starší chlapec.

V septemberi 2021 sme písali o prípade možného sexuálneho násilia, ku ktorému údajne došlo na základnej škole v Lučenci. Polícia podľa informácií TV Markíza v utorok 11. januára potvrdila, že došlo k znásilneniu 12-ročného chlapca priamo v budove školy. Násilníkom je zrejme o rok starší spolužiak.

Trauma na celý život

Dvanásťročný chlapec, ktorého zneužili, vyšetrili aj v nemocnici. Po všetkých potrebných úkonoch polícia určila, že naozaj došlo k znásilneniu. Skutok sa stal ešte niekedy v druhej polovici júna v závere predošlého školského roka. Po skončení vyučovania útočník na pôde základnej školy donútil svoju obeť k análnemu styku.

Ide o mimoriadne citlivý prípad, pretože páchateľ aj obeť sú maloletí chlapci. Podľa psychologičky Zdenky Kubišovej nie je sexuálne násilie medzi žiakmi bežné. Pre Markízu vysvetlila, že sa na skutok netreba pozerať ako na styk medzi ľuďmi rovnakého pohlavia, ale skôr v zmysle pohlavného pudu. Myslí si, že mohlo ísť o poruchy správania spojené s hormonálnym procesom. Podľa nej môže mať obeť zo zážitku traumu na celý život.

Hoci o obetiach znásilnenia a sexuálnych zločinov mužského pohlavia počujeme málo, existujú. Podľa dostupných dát dokonca aj muži, ktorí zažijú násilie alebo znásilnenie, ho vo väčšine prípadov zažijú od iných mužov. Neznamená to, že ženy nie sú nikdy násilné, a neznamená to ani to, že mužom na Slovensku sa násilie nedeje, no dát máme k dispozícii oveľa menej.

Odporúčané
Ženy majú strach takmer vždy, keď idú po zotmení von. Tu sú dôvody prečo a rady pre mužov, ako vytvoriť bezpečný verejný priestor Ženy majú strach takmer vždy, keď idú po zotmení von. Tu sú dôvody prečo a rady pre mužov, ako vytvoriť bezpečný verejný priestor 21. marca 2021, 9:30

Súčasnú definíciu znásilnenia by chcelo ministerstvo spravodlivosti prepracovať. Za znásilnenie by sa mohol považovať akýkoľvek sexuálny styk bez súhlasu. „Sexuálny styk by mal za každých okolností prebiehať dobrovoľne. Požiadavka, aby v daných prípadoch došlo k ‚donúteniu‘, čo podľa výkladových komentárov k Trestnému zákonu predpokladá vynakladanie aktívneho odporu, nie je správna, keďže každá obeť reaguje na stresovú situáciu inak,“ argumentuje rezort spravodlivosti.

V novele navrhuje spojiť trestné činy znásilnenia a sexuálneho násilia do spoločného ustanovenia. Podľa ministerstva sa nejaví ako správna ani požiadavka, aby pre trestnosť takéhoto konania bolo nevyhnutné použiť násilie alebo jeho bezprostrednú hrozbu.

Domov
Zdieľať
Diskusia