Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. novembra 2021, 13:32
Čas čítania 0:57
Tímea Krauszová TASR

Nemecký imunológ: Variant omikron sa zrejme vyvinul u pacientov s HIV

NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

V tele človeka s oslabenou imunitou sa vírus môže opakovane duplikovať, čo môže viesť k vzniku nových mutácií.

Podľa popredného nemeckého imunológa Carstena Watzla sa mohol variant omikron vyvinúť u ľudí s HIV alebo s inými poruchami imunitného systému. Naznačuje to prekvapivo vysoký počet mutácií, cituje ho agentúra DPA.

Vírus sa ľahšie duplikuje

Watzl, ktorý je zároveň aj generálnym tajomníkom Nemeckej imunologickej spoločnosti, sa pri tomto tvrdení odvoláva na podobné zistenia, ku ktorým vedci prišli pri iných prípadoch. V tele človeka s oslabenou imunitou sa totiž vírus môže opakovane duplikovať. „Počas tohto procesu sa môžu opakovane vyskytnúť izolované mutácie, ktoré nemusia dať vírusu nijakú výhodu, ale v dôsledku zlyhania imunitného systému sa môžu opakovane množiť,“ povedal. Takéto množenie môže viesť k vzniku ďalších mutácií, a ak sa tie spoja, poskytnú vírusu výhodu.

Mnoho pacientov s HIV nedostáva v Afrike adekvátnu liečbu, a preto má výrazne oslabený imunitný systém, uviedol Watzl. Na to, aby sa predišlo šíreniu variantov s takým veľkým množstvom mutácií, aké má omikron, je potrebné identifikovať ľudí s oslabenou imunitou nakazených koronavírusom a izolovať ich až dovtedy, kým neprestanú byť infekční. Skutočne nebezpečné je podľa odborníka práve odovzdanie zmutovaného vírusu.

Odporúčané
V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? 25. decembra 2022, 12:00

V porovnaní s pôvodným koronavírusovým variantom, ktorý sa prvýkrát objavil v čínskom meste Wu-chan, má variant omikron nezvyčajné množstvo mutácií – len na samotnej hrotovej bielkovine (spike proteín) ich má viac ako 30.

Niektoré z týchto mutácií sú spojené s väčšou prenosnosťou vírusu a so schopnosťou obísť časť imunitného systému človeka. Podľa Watzla však zatiaľ nemožno určiť, aký vplyv na vírus bude mať táto konkrétna kombinácia mutácií.

Domov
Zdieľať
Diskusia