Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. novembra 2021 o 13:49
Čas čítania 1:14
Ema Stanovská TASR

Nemocnice v Prešovskom kraji hlásia kritický stav. V Košiciach sa pre obmedzenú kapacitu rozhodujú, kto sa dostane na prístroje

NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Len za posledný týždeň museli do iných nemocníc previezť 165 pacientov, z nich 35 si vyžadovalo podporu umelej pľúcnej ventilácie.

Nemocnice v Prešovskom kraji hlásia podľa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR kritický stav. V regióne sú k dispozícii už iba dve voľné lôžka s napojením na umelú pľúcnu ventiláciu. S poskytovaním zdravotnej starostlivosti pre pacientov s ochorením COVID-19 majú preto pomôcť aj špecializované ústavy. MZ SR o tom informovalo v tlačovej správe.

„V uplynulom týždni si vyžiadalo prevoz do iných nemocníc 165 pacientov, z nich 35 si vyžadovalo podporu umelej pľúcnej ventilácie,“ povedal minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský.

„V Prešovskom kraji je obmedzená tzv. biela starostlivosť pre vysoký počet pacientov s ochorením COVID-19. Zákroky, ktorých presun nespôsobí zhoršenie zdravotného stavu pacienta, sa z dôvodu naplnenosti kapacít termínujú na neskoršie dátumy. Ubezpečujeme však, že každý, kto potrebuje akútnu zdravotnú starostlivosť, ju aj dostane,“ vysvetľuje štátny tajomník MZ SR Kamil Száz.

Pomáhajú špecializované ústavy

Ministerstvo zdravotníctva v spolupráci s krajskými koordinátormi v kooperácii s Prešovským samosprávnym krajom a nemocnicami pristupuje v predstihu k potrebným opatreniam a z dôvodu vážnosti situácie v prešovskom regióne zapája od dnešného dňa (pondelok) aj špecializované ústavy, ktoré by mali poskytnúť lôžka v prípade, že pacienti budú vyžadovať podporu umelej pľúcnej ventilácie.


„Všetky zdravotnícke zariadenia v regióne sme požiadali, aby maximalizovali svoje kapacity pre pacientov s ochorením COVID-19 nad kapacity uvedené v III. fáze reprofilizácie. Pripravujeme zapojenie aj mimorezortných zdravotníckych zariadení,“ doplnil Lengvarský.

Ministerstvo zdravotníctva v spolupráci s Prešovským samosprávnym krajom vyzýva ľudí, aby sa neodkladne zaočkovali.

Nemocnice z Prešovského kraja majú:

93 % obsadenosť lôžok s napojením na kyslík (zo 508 je obsadených 473)
95 % obsadenosť lôžok s napojením na high-flow (zo 43 je obsadených 41)
96 % obsadenosť lôžok s napojením na umelú pľúcnu ventiláciu (z 53 je obsadených 51 lôžok)

Situácia je veľmi vážna aj v druhej najväčšej nemocnici na Slovensku, teda Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) Košice. Lôžka pre pacientov s ochorením COVID-19 sú obsadené takmer na 90 percent a lekári sa tak musia rozhodovať, kto sa dostane na prístroje.

Domov
Zdieľať
Diskusia