Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. novembra 2021, 7:06
Čas čítania 1:59
Viktor Kniš

Heger v noci oznámil výhody pre zaočkovaných: otvorené majú zostať aj prevádzky v čiernych okresoch

ZDRAVIE COVID AUTOMAT
Uložiť Uložené

Predseda vlády Eduard Heger informoval o súbore nových opatrení cez status na Facebooku po rokovaní koaličnej rady. Ide o prvé veľké zvýhodňovanie zaočkovaných a tých, ktorí prekonali covid. Návrhy ešte musí schváliť vláda.

Reštaurácie budú v čiernych okresoch otvorené pre zaočkovaných a tých, ktorí koronavírus prekonali.

Len s negatívnym testom sa už ľudia v interiéroch prevádzok nenajedia. Vyplýva to zo záverov rokovania koaličnej rady. Ako prvý o novom súbore opatrení informoval predseda vlády Eduard Heger krátko po polnoci na svojom facebookovom profile. Ďalšie novinky sa týkajú najmä vymáhateľnosti týchto opatrení – polícia aj regionálni hygienici budú mať oveľa viac právomocí, budú môcť rozdávať pokuty priamo na mieste pri vykonávaní kontrol a budú môcť okamžite zatvárať prevádzky. 

Eduard Heger avizuje, že čoskoro sa takmer celé Slovensko sfarbí na čierno. „Rozhodli sme sa preto konať – motivačne, ale aj prísne zároveň,“ konštatuje premiér s tým, že verí, že majitelia prevádzok budú rozumní a nebudú riskovať tvrdé sankcie pri obchádzaní povinností. 

Nasledujúce návrhy síce zatiaľ neschválila vláda, dohodli sa však na nich všetci koaliční partneri, a tak s veľkou pravdepodobnosťou vstúpia do platnosti buď v stredu po rokovaní ministrov a premiéra, alebo v pondelok s novým rozdelením okresov. Mimoriadne rokovanie vlády zatiaľ neohlásili.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako sa zmení režim v reštauráciách.
  • Aké sankcie budú hroziť pri porušení nového režimu.
  • Ako sa zmení kontrola zamestnancov.
  • Či bude očkovanie niektorých skupín obyvateľstva povinné.

Otvorené reštaurácie, bary a kluby

Koaličná rada sa zhodla na tom, že v čiernych okresoch budú môcť byť otvorené všetky reštaurácie, bary, kluby a ďalšie prevádzky či hromadné podujatia. Najdôležitejšou novinkou je, že osoba sa pri vstupe musí preukázať covid pasom a ďalším preukazom, ktorý potvrdzuje jej totožnosť. Ak sa osoba odmietne preukázať, prevádzkovateľ alebo organizátor podujatia budú mať povinnosť vykázať ju z priestorov. 

Odporúčané
PREHĽAD: Vláda schválila núdzový stav, začne platiť od polnoci. Zakáže vychádzanie a zatvorí všetky prevádzky PREHĽAD: Vláda schválila núdzový stav, začne platiť od polnoci. Zakáže vychádzanie a zatvorí všetky prevádzky 24. novembra 2021, 17:07

Vláda bude hlasovať aj o výraznom posilnení kompetencií a oprávnení polície a hygienikov z regionálnych úradov verejného zdravotníctva. Tí po novom budú môcť v rámci vykonávania kontrol dodržiavania opatrení na mieste udeliť blokovú pokutu alebo uzatvoriť podnik. 

Podnik môžu bezodkladne zavrieť napríklad vtedy, keď sa potvrdí, že prevádzkovateľ umožňuje vstup aj nezaočkovaným. 

Sankcie hrozia aj samotným stravníkom alebo účastníkom hromadných podujatí – za sfalšovanie covid pasu bude pokuta 1 000 eur.

Pôvodne strana Sloboda a solidarita avizovala, že reštaurácie by mohli mať otvorené len v prípade, že sú majiteľ a personál zaočkovaní. Eduard Heger prichádza na vládu s návrhom, aby mali zamestnanci výnimku a mohli nahradiť očkovanie pravidelným testovaním. „Nezaočkovaní zamestnanci prevádzok v čiernych okresoch, ktorí ochorenie neprekonali, budú môcť byť aj testovaní, avšak test im zabezpečí zamestnávateľ, a to minimálne dvakrát do týždňa na vlastné náklady,“ avizuje premiér. 

Covid pas v zamestnaní 

Predseda vlády ďalej informuje o tom, že po novom môžu zamestnávatelia vyžadovať od zamestnancov covid pasy, konkrétne situácie však zatiaľ neopisuje, preto nie je jasné, či táto novinka bude platiť len v čiernych okresoch a ktorí zamestnávatelia budú môcť testy vyžadovať. 

Odporúčané
Covid automat: Nezaočkovaní si kúpia len potraviny a lieky, úplnú slobodu nemajú ani zaočkovaní (+ prehľad opatrení) Covid automat: Nezaočkovaní si kúpia len potraviny a lieky, úplnú slobodu nemajú ani zaočkovaní (+ prehľad opatrení) 22. novembra 2021, 6:30

V prípade, že sa niekto koronavírusom napriek dodržiavaniu všetkých opatrení nakazí, po novom bude mať nárok na pandemickú PN, ktorá bude na úrovni štandardnej PN. 

Eduard Heger sľubuje, že povinné očkovanie vybraných skupín zatiaľ zavádzať nebudú. 

„Viac informácií o tom, ako budú prebiehať kontroly a aké budú výšky sankcií, budeme komunikovať po vláde,“ dodal. 

Domov
Zdieľať
Diskusia