Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. augusta 2021, 21:37
Čas čítania 2:54
Viktor Kniš

Heslo nepovedala správne, 100 000 eur jej napriek tomu dali. Ďalší polmilión eur v Matovičovej lotérii má svojich majiteľov

NEWS OČKOVACIA LOTÉRIA
Uložiť Uložené

Tretí nedeľný prenos očkovacej lotérie máme za sebou, do konca zostáva ešte 9 živých vysielaní, kde Vera Wisterová a Marcel Forgáč rozdajú pol milióna eur z peňazí daňových poplatníkov.

V osudí očkovacej lotérie sú k dnešnému dňu takmer 2 milióny žrebovacích lístkov. Keďže väčšina zapojených má dva žreby, celkovo sa už do projektu ministerstva financií zapojila asi polovica zaočkovaných Slovákov. 

„Máme tu tretiu vlnu pandémie. Začína sa jeseň, ktorá je plná vírusov,“ upozornila Vera Wisterová pred žrebovaním, keď skonštatovala, že záujem o očkovanie bol za uplynulý týždeň neuspokojivý. Marcel Forgáč jej odpovedal, že „budeme dúfať“, že záujem ešte stúpne. 

Igor Matovič v priebehu týždňa výrazne zmenil rétoriku a novinárom zrazu tvrdil, že lotéria nie je motiváciou na zvýšenie očkovania, ale odmenou pre zaočkovaných. „Lotéria bola ohlásená ako prostriedok na odmenu zaočkovaných,“ povedal po rokovaní vlády expremiér. Médiá následne upozornili, že si protirečí. 

Všetky sumy spomenuté v článku sú uvedené s daňou. Vyžrebovaným výhercom ich ministerstvo pošle očistené o 19 % daň z výhry. 

Igor Matovič.
Igor Matovič. Zdroj: TASR/Dano Veselský

Stotisícových výhercov navštevujú aj doma

Ako prvú vyžrebovali Teréziu z Hermanoviec. Telefón zdvihla s nadšením v hlase a oznámila, že vie, čo má robiť. „Šťastie,“ vykríkla Slovenka a automaticky jej pripísali výhru 101-tisíc eur. „Ta ešte nikdy som tak nemala jak teraz,“ oznámila výherkyňa z východu. Zatiaľ nevie, ako peniaze využije, pretože s výhrou nepočítala.

Heslo ešte pre istotu zopakovala, popriala pekný večer a Marcel Forgáč jej navrhol oslavu. 

„Tornádo sa tam už začalo,“ ubezpečil Marcel Veru s úsmevom, keď telefonát ukončil. Moderátorka totiž skonštatovala, že by rada sedela u pani Terézie v Hermanovciach, pretože tam pravdepodobne panuje pozitívna nálada. 

Odporúčané
 „Ježiš, ja sa asi zbesniem,“ povedala Danka, ktorá vyhrala 300-tisíc eur v očkovacej lotérii. Ďalší polmilión je fuč „Ježiš, ja sa asi zbesniem,“ povedala Danka, ktorá vyhrala 300-tisíc eur v očkovacej lotérii. Ďalší polmilión je fuč 12. septembra 2021, 21:37

Slováci mali následne možnosť vidieť, ako herec Ludwig Bagin navštívil výhercov, ktorí či už viac, alebo menej vedome súhlasili s tým, že ich príde RTVS po vyhlásení výhry osobne navštíviť. „Ak súhlas s kontaktovaním RTVS neposkytnete, zo žrebovania o očkovaciu prémiu Vás nevylúčime. Znamená to, že aj napriek tomu budete zaradený do žrebovania, a to aj o nedeľné prémiové výhry 100 000 eur. Účasť v losovaní to teda neovplyvňuje,“ informuje ministerstvo financií na podstránke Byť zdravý je výhra. 

lotéria
Zdroj: RTVS

„Divé mali“

Novinkou oproti prvým dvom živým prenosom je, že žreby v osudí miešajú po každom žrebovaní. 

Druhým vyžrebovaným bol Jakub z Bratislavy-Nového Mesta. Telefón zdvihol hneď v prvej sekunde. Rovnako pohotový bol aj pri samotnom hesle, a tak mu bez zbytočných rečí mohli odovzdať 101-tisíc eur. „Jakub, vyzeráš byť typ, ktorý nerozhodí ani ručný granát,“ zažartoval Marcel Forgáč, ktorému sa zdalo, že výherca neprejavuje emócie dostatočne. „Byť tebou, začnem hrať poker,“ poradil moderátor Jakubovi z hlavného mesta. 

Jana z Bratislavy telefón síce zdvihla, na hlase jej však bolo počuť, že nie je pripravená. Keď ju vyzvali, aby povedala heslo, vykríkla „divé mali“. Následne sa opravila, a keď správne heslo „divé maky“ uhádla, Vera Wisterová a Marcel Forgáč jej ho bez otáľania uznali, keďže to stihla v 20-sekundovom limite. Jana ako bonus v živom vysielaní povedala, že sa covidom nakazila, aj keď je zaočkovaná. „Ale príznaky sú miernejšie,“ dodala. Marcel Forgáč jej odporučil, aby sa išla dať dokopy na exotickú dovolenku. 

„Vleziem tam?“ ponúkol sa Andrej Bičan s tým, že pokojne sa bude plaziť osudím, len aby vyžreboval správneho súťažiaceho. 

Veronika z Martina rovnako splnila obe podmienky a získala 101-tisíc eur. Aj keď sa chvíľu snažila presviedčať moderátorov, že sa s ňou teší celá rodina, Marcelovi Forgáčovi sa to nezdalo. „Nieže peniaze miniete na chlast a karty,“ vyzval Andrej Bičan výherkyňu.

Aj piata v poradí, Viera zo Spišskej Novej Vsi, zdvihla telefón a uhádla heslo, moderátorom však chvíľu neverila, že peniaze vyhrala. 

Už s novými pravidlami, ale Zuzana z Prešova stále nevie, či peniaze dostane

Zatiaľ stále nie je jasné, či Matovičovo ministerstvo vyplatí peniaze Zuzane z Prešova, ktorá nesplnila podmienky súťaže. Šéf rezortu napriek tomu hneď na druhý deň po žrebovaní vycestoval na východ Slovenska, aby ju ubezpečil, že urobí všetko pre to, aby jej 400-tisíc vyplatili. 

Odporúčané
„Maľujem byt, heslo neviem, nevadí, doprajem ďalšiemu,“ povedal Slovák Eduard. V lotérii rozdali ďalších 400-tisíc eur za hodinu „Maľujem byt, heslo neviem, nevadí, doprajem ďalšiemu,“ povedal Slovák Eduard. V lotérii rozdali ďalších 400-tisíc eur za hodinu 5. septembra 2021, 21:41

„Ministerstvo financií SR záležitosť s pani Zuzanou ešte nepovažuje za uzavretú. Vzhľadom na právnu zložitosť problematiky situáciu stále analyzujeme,“ odpovedal rezort Refresheru. Medzičasom už peniaze, o ktoré prišla Zuzana zo Solivaru, získala Bratislavčanka Manuela.

Vzhľadom na Zuzanu zmenili pravidlá. Heslo tentoraz nevyhlasujú počas telefonátu, ale ešte pred žrebovaním. Súťažiaci tak majú minimálne minútu až dve, kým sa dostanú k vysloveniu hesla. Nové pravidlá zvýhodňujú aj Slovákov, ktorí priamy prenos nesledujú. Satirická stránka Zomri už minulý týždeň upozornila na online projekty, ktoré heslo v reálnom čase zobrazujú na webe. Aj viacerí výhercovia v živom vysielaní priznali, že televíziu nesledujú. 

Zároveň ministerstvo pridalo možnosť využiť asistenciu tretej osoby, čo výrazne zjednodušilo prístup pre ľudí so zrakovým či sluchovým postihnutím a pre seniorov. 

Domov
Zdieľať
Diskusia