Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
29. augusta 2021, 17:11
Čas čítania 1:12
Ema Stanovská

V historickej budove, ktorá vyhorela počas vianočných trhov, otvorili kaviareň Mondieu. Je to hnus, hnevajú sa Bratislavčania

GASTRO GASTRO BRATISLAVA GASTROPRIEMYSEL
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

V budove na Hlavnom námestí v Bratislave, ktorá je vyhlásená za národnú pamiatku, kedysi sídlila historická kaviareň Roland Café.

Historická kaviareň Roland Café v historickom centre hlavného mesta, kde mohli návštevníci Bratislavy obdivovať vysoké stropy a secesné mozaiky, je už dávnou minulosťou. Budovu, v ktorej sídlila, pohltil počas vianočných trhov v roku 2018 požiar, keď v jednom zo stánkov vybuchla propánbutánová fľaša.

Jedna z najznámejších kaviarní zanikla a budova bola niekoľko rokov v rekonštrukcii.

Pred pár dňami sa na tomto mieste objavila nová prevádzka, ktorá pobúrila mnohých milovníkov architektúry a histórie. Nové bistro zo siete kaviarní Mondieu, ktorá má na Slovensku a v Česku už deväť franšízových prevádzok a jednu v Dubaji, ničím nepripomína ducha minulej doby.

Pod fotografiami, ktoré kaviareň zverejnila na Facebooku, sa objavilo množstvo pohoršených komentárov. „Všade rovnako, bez úcty k priestoru, rešpektu ku kontextu. Smútok, bezmocnosť a hnev ma zachvátil, keď som videla, čoho sú schopní autori takého úspešného konceptu, ako bolo Mondieu,“ píše jeden.

Iní sa pýtajú, „koľko Mondieu ešte Bratislava potrebuje“, ďalší rekonštrukciu označili za „extrémny prúser“ a „nehorázny gýč“. Neveria, že na ňu dohliadal pamiatkový úrad. Pohoršenie vyvolali aj okná, ktoré vyzerajú ako plastové. Kaviareň však ľuďom odkázala, že sú hliníkové.

Ľudia útočia aj na primátora

„To nie je zmena, ale menenie historického centra. Čo ešte všetko necháte zohyzdiť? Také niečo nedovolia v Benátkach, Ríme, ale ani v neďalekej Viedni. Viedenčania sa historického centra nenechajú dotknúť,“ odkázal jeden z „Prešporákov“ priamo primátorovi mesta Matúšovi Vallovi.

Odporúčané
Celebritný kuchár Massimo: Michelin by Slovensku pomohol. Reštaurácie niekedy spolupracujú s nevhodnými influencermi (Rozhovor) Celebritný kuchár Massimo: Michelin by Slovensku pomohol. Reštaurácie niekedy spolupracujú s nevhodnými influencermi (Rozhovor) 15. apríla 2024, 14:30

Správcovia facebookovej stránky kaviarne ľuďom v komentároch odkázali, že „budovu vlastní Kooperatíva, na architektonickú štúdiu, ako aj rekonštrukciu dohliadal pamiatkový úrad. Mondieu sa nijakým spôsobom nepodieľalo na rekonštrukcii budovy – je v tomto priestore iba v nájomnom vzťahu“.

Nový koncept majitelia označujú za „laboratórium chutí, v ktorom budete môcť zažiť gastrošou v priamom prenose“ – ľudia budú môcť vidieť naživo praženie kávy, pečenie kváskového chleba a kváskových croissantov či výrobu čokolády. Portál Trend nedávno informoval, že Mondieu chce ešte viac expandovať.

Domov
Zdieľať
Diskusia