Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj klub Refresher+ už od 1 € 😱
7. augusta 2021 o 10:11
Čas čítania 1:33
Daniel Mikolášik TASR

Covid automat: Slovensko zostáva zelené. Aké pravidlá platia od budúceho týždňa?

NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Všetky okresy sú zelené, o zmene by musela rozhodnúť vláda.

Od budúceho týždňa sa covid automat nemení, opäť budú všetky okresy Slovenska v zelenej farbe, informovalo ministerstvo zdravotníctva. Z ľudí pozitívne testovaných na ochorenie covid-19 za posledné dva týždne bolo 78 percent nezaočkovaných proti novému koronavírusu.

Zaočkovanosť sa v regiónoch pohybuje na rôznych úrovniach. Aspoň prvú dávku očkovacej látky má od 27 do 60 percent ľudí na Slovensku, plne zaočkovaných oboma dávkami vakcíny je v našej krajine z pohľadu na jednotlivé regióny od 24 do 56 percent osôb.

Osemdesiatjedenročný „Bill“ William Shakespeare počas očkovania proti ochoreniu covid-19 vakcínou od spoločností Pfizer a Biontech v Univerzitnej nemocnici v anglickom meste Coventry v utorok 8. decembra 2020.
Osemdesiatjedenročný „Bill“ William Shakespeare počas očkovania proti ochoreniu covid-19 vakcínou od spoločností Pfizer a Biontech v Univerzitnej nemocnici v anglickom meste Coventry v utorok 8. decembra 2020. Zdroj: TASR/AP

„Reprodukčné číslo vzrástlo na úroveň 1,2 – 1,3. Výrazne stúpol podiel variantu delta a mierne rastie počet potvrdených pozitívnych prípadov,“ skonštatovalo ministerstvo. Pripomína, že reprodukčné číslo sa už štvrtý týždeň drží nad úrovňou 1, počet nových prípadov teda rastie.

Odporúčané
V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? 25. decembra 2022 o 12:00

„Oproti minulému týždňu sa reprodukčné číslo zvýšilo, čo znamená, že sa zrýchľuje aj šírenie nákazy. Ak porovnáme situáciu s minulým rokom, počty nových denných prípadov sa nachádzajú na úrovni, na ktorej sme boli približne v polovici augusta,“ tvrdí rezort, ktorý vyzýva všetkých, čo s vakcináciou váhajú, aby sa dali zaočkovať.

Počty prepustených z nemocníc prevyšujú počty prijatých pacientov s ochorením covid-19. Príjmy poklesli zo sedemdňového priemeru okolo 400 denne vo februári v súčasnosti pod päť denne.

„Nateraz platí rozdelenie okresov podľa mapy okresov schválené uznesením vlády SR s účinnosťou od 19. júla 2021. To znamená, že všetky okresy sa aktuálne nachádzajú v zelenej farbe. O zmenách rozdelenia okresov podľa covid automatu rozhoduje vláda SR svojím uznesením,“ informoval rezort zdravotníctva.

V zelených okresoch podľa ÚVZ SR platí:

• pri vstupe na svadobné hostiny, kary, večierky a podobné podujatia v prevádzkach verejného stravovania je potrebné mať negatívny výsledok RT-PCR/LAMP testu nie starší ako 72 hodín alebo antigénového testu nie staršieho ako 24 hodín;

• pri státí na takýchto udalostiach platí zaplnenosť do 50 percent kapacity priestoru. V interiéri môže byť maximálne 500 osôb, v exteriéri maximálne 1 000 osôb. Pri sedení sa môže priestor zaplniť do 75 percent kapacity. V interiéri môže byť maximálne 500 osôb, v exteriéri maximálne 1 000 osôb;

• v interiéroch obchodných domov naďalej platí zákaz konzumácie jedál a nápojov. Netýka sa to však prevádzok verejného stravovania v obchodných domoch,

• pre vstup do vnútorných služieb prevádzok akvaparkov sa vyžaduje negatívny antigénový test nie starší ako 24 hodín, RT-PCR/LAMP nie starší ako 72 hodín. Deti do 12 rokov ho nepotrebujú. Obsadenosť môže byť najviac 50 percent kapacity sektoru alebo maximálny počet zákazníkov 1 000;

• vo fitnescentrách môže byť najviac 50 zákazníkov alebo jeden zákazník na 15 štvorcových metrov;

• pre divadelné, filmové, hudobné alebo iné umelecké predstavenia v zelených okresoch platí, že v interiéri môže byť najviac 500 ľudí a v exteriéri najviac 1 000 ľudí.

Domov
Zdieľať
Diskusia