Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. apríla 2021, 16:07
Čas čítania 0:51
Kamila Šebestová

VIDEO: Na Slovensku zúrilo tornádo, zachytili ho v Košickej kotline

NEWS
Uložiť Uložené

V obci Ploské na východe Slovenska sa dnes počas búrky nečakane vyskytol lievikovitý oblak. Vznikli už aj škody.

V obci Ploské na východe Slovenska sa podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu vyskytlo tornádo. V Košickej kotline ho zachytili počas búrky vo forme lievikovitého oblaku. Spôsobilo aj škody. Podľa portálu Meteo východ išlo o tornádo (zatiaľ) najnižšieho stupňa.  

Škody po tornáde v obci Ploské.
Škody po tornáde v obci Ploské. Zdroj: Facebook/Meteo východ

Počasie je dnes na území celého Slovenska nevyspytateľné, na viacerých miestach sa vyskytujú búrky a padajú krúpy. Ľudia hlásia silné prehánky najmä na východe Slovenska.

Slovenský hydrometeorologický ústav zatiaľ tornádo naďalej skúma. Pokiaľ by meteorológovia zistili, že sa nedotýka zeme, išlo by o takzvanú trombu. Stále sa nevie ani to,  či spôsobilo niekomu zranenie alebo väčšie škody. Ústav vyzýva ľudí, aby mu poslali fotky či videá z obci Ploské. SHMÚ vydal na východe Slovenska v súvislosti s búrkami výstrahu 1. stupňa.

Vyzerá to tak, že príroda dnes – na Deň zeme – posiela ľuďom odkaz. Aj extrémne premenlivé počasie, aké bolo na Slovensku pozorované túto jar, môže byť znakom globálneho otepľovania. Tento mesiac napríklad v priebehu niekoľkých hodín teplota vzduchu klesla o 19 °C. Na niektorých miestach na západe Slovenska museli pre extrémnu zmenu počasia zasahovať aj hasiči. Na Slovensku môže v jeho dôsledku dochádzať aj k poveternostným katastrofám, povodniam či nárastu priemernej ročnej teploty vzduchu. 

Environmentálni aktivisti dlhodobo upozorňujú, že v boji proti globálnemu otepľovaniu je na Slovensku potrebná zmena legislatívy. Nejde len o extrémne výkyvy počasia, ale aj o nedostatok pitnej vody, ktorému v budúcnosti môžeme čeliť. 

Odporúčané
Extrémna zmena počasia: Počas niekoľkých hodín sa ochladilo o takmer 20 °C. V bratislavskom kraji zasahujú hasiči Extrémna zmena počasia: Počas niekoľkých hodín sa ochladilo o takmer 20 °C. V bratislavskom kraji zasahujú hasiči 12. apríla 2021, 20:44
Domov
Zdieľať
Diskusia