Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. apríla 2021, 18:48
Čas čítania 1:03
Tímea Krauszová

Pandémia na Slovensku: otvárame terasy a fitká, ale reprodukčné číslo sa zvyšuje a ešte sa to môže pokaziť

NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Šéf Inštitútu zdravotných analýz a minister zdravotníctva dnes hovorili o aktuálnej situácii na Slovensku.

Vo všeobecnosti sa situácia na Slovensku v súvislosti s pandémiou zlepšuje. V nemocniciach je menej covidových pacientov a čoraz viac ľudí je zaočkovaných. Ale reprodukčné číslo mierne rastie (stále sa drží pod hraničnou úrovňou 1). Podľa šéfa Inštitútu zdravotných analýz Mateja Mišíka naďalej teda treba byť ostražitý a opatrný. Povedal to v stredu na tlačovej besede za prítomnosti ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského.

šéf Inštitútu zdravotníckych analýz Matej Mišík
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Nemocnice sa vyprázdňujú

V nemocniciach je aktuálne 1 869 ľudí (minulý týždeň to bolo 2 456). Okrem počtu pacientov klesol aj počet ľudí pripojených na pľúcnu ventiláciu z minulotýždňového čísla 296 na 245. Ako však upozornili Mišík aj Lengvarský, musíme si naďalej dávať pozor. „Naši zdravotníci sú stále vo vysokom pracovnom nasadení a stále máme relatívne veľa ľudí na pľúcnej ventilácii,“ povedal Lengvarský, ktorý médiám potvrdil, že odmeny pre zdravotníkov naďalej bežia. Posledné mesiace im vraj dali riadne zabrať.

Odporúčané
V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? 25. decembra 2022, 12:00

Situácii napomáhajú vakcíny: zaočkovaných je 22 percent ľudí na Slovensku, druhú dávku dostalo 8 percent ľudí. V zariadeniach sociálnych služieb je prvou dávkou zaočkovaných 86 percent a 60 percent druhou dávkou. Do konca mája na Slovensku očakávame dodávku ďalších 1,5 milióna vakcín, mali by preto byť dostupnejšie. Veronika Remišová dnes vyjadrila obavu, že je možné, že čoskoro prejdeme do fázy, keď bude  skôr problém zohnať ľudí než zabezpečiť vakcíny.

Na základe štatistík je Slovensko podľa covid automatu od pondelka 19. apríla v treťom stupni varovania. Uvoľňovať budeme aj naďalej: hoci sme do lepšej fázy mali prejsť až o dva týždne, koaliční lídri dnes oznámili dve výnimky. Otvoria sa reštaurácie a terasy, ako aj fitnescentrá. Viac informácií nájdeš TU.

Odporúčané
Od pondelka sa otvárajú terasy reštaurácií aj fitnescentrá Od pondelka sa otvárajú terasy reštaurácií aj fitnescentrá 21. apríla 2021, 16:39

Mišík dodal, že naďalej platia protiepidemické zásady: dodržiavať odstup, nosiť respirátor v interiéri, veľa vetrať a tráviť čas na voľnom vzduchu. Za najlepšiu zbraň opätovne označil očkovanie.

Domov
Zdieľať
Diskusia