Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
14. apríla 2021, 7:42
Čas čítania 1:13
Viktor Kniš

Maďarskí vedci Slovensku odporučili Sputnik V netestovať a rovno ním očkovať, hovorí šéfka ŠÚKL-u Baťová

ZDRAVIE IGOR MATOVIČ SPUTNIK V
Uložiť Uložené

Štátny ústav pre kontrolu liečiv vraj upozorňoval na to, že nemôže rozhodnúť o očkovaní Sputnikom V na Slovensku.

Keď šéfka ŠÚKL-u oznámila na rokovaní s odborníkmi, bývalým premiérom Matovičom a exministrom zdravotníctva Marekom Krajčím, že slovenský Štátny ústav pre kontrolu liečiv nie je schopný odobriť ruskú vakcínu Sputnik V na očkovanie, vraj zostalo ticho.

Samotná Zuzana Baťová to potvrdila v TV Markíza. Vysvetlila, že ŠÚKL nevydal záporné stanovisko proti očkovacej látke z Ruska, len skonštatoval, že nedokáže šarže posúdiť vzhľadom na nezrovnalosti vo vlastnostiach.

Podľa Zuzany Baťovej premiér Eduard Heger nehovorí pravdu, keď tvrdí, že ŠÚKL oslovil len štyri ďalšie laboratóriá. V skutočnosti ich vraj oslovili až 30. „4. marca sme kontaktovali 30 laboratórií,“ povedala šéfka ústavu, ktorá ako dôkaz priniesla do relácie Na telo aj výpis e-mailových adries, ktoré slovenský ŠÚKL žiadal o pomoc, aj keď nevedeli, či budú schopní vakcíny preveriť. „Všetci odmietli,“ dodala. 

Matovič išiel do Budapešti, aby „vybavil“, že Maďarsko otestuje slovenskú šaržu vakcíny, konkrétne podrobnosti však neprezradil. Maďarské laboratórium však oslovil aj slovenský ŠÚKL, a to hneď trikrát. „Odporúčali nám, aby sme uznali analytický certifikát, ktorý spravil výrobca,“ povedala.

Domov
Zdieľať
Diskusia