Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. marca 2021, 9:30
Čas čítania 11:22
Lukáš Čelka

10-ročného slovenského basgitaristu sleduje aj Justin Timberlake. Zahral si s hviezdami americkej R&B

10-ročného slovenského basgitaristu sleduje aj Justin Timberlake. Zahral si s hviezdami americkej R&B
Zdroj: Instagram/@aronthebassist
HUDBA
Uložiť Uložené

Spolu so svojím starším bratom hOwdym nám prezradil, kam budú smerovať ich ďalšie kroky po vydaní prvého Aronovho oficiálneho singlu. Desaťročný Aron je hviezdou svetovej R&B scény z Komárna. Vie o ňom aj Justin Timberlake či Lenny Kravitz.

Hoci má Aron Hodek iba desať rokov, svojím talentom očaril veľa slávnych zahraničných, ale aj slovenských hudobníkov. Mladý basgitarista z Komárna má na svojom Youtube  miliónové videá a na Instagrame takmer 350-tisíc followerov, medzi ktorými je aj veľa zvučných zahraničných mien. Arona si obľúbili Justin Timberlake, Lenny Kravitz, Timbaland alebo Larrance Dopson.

Aron však nie je jediným talentom z rodiny Hodekovcov. Hudobne ho celý čas viedol jeho brat, bubeník a producent Dávid Hodek, známy aj ako h0wdy, ktorý už roky spolupracuje s elitou slovenskej hudobnej scény. Okrem toho, že je členom Rytmusovej kapely Opoštáris Band, sa naposledy produkčne podieľal aj na Siminom poslednom projekte OMG.

Bratia nám v rozhovore prezradili, kam budú viesť ich najbližšie hudobné kroky, kedy sa dočkáme Aronovho debutového EP a aký unikátny projekt spoločne chystajú. Vysvetlili nám, akým spôsobom sa Aron dostal na zahraničnú scénu a ako si získal pozornosť slávnych mien. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako sa k Aronovi dostali veľké zahraničné mená.
  • Koľko mal Aron rokov, keď prvýkrát chytil do ruky basgitaru.
  • Kto ho učil hrať na hudobných nástrojoch.
  • S akým veľkým zahraničným menom majú bratia Hodekovci najzaujímavejší zážitok.
  • Na akej scéne chce Aron preraziť.
  • Aký unikátny projekt chystajú bratia Hodekovci a čím je zaujímavý.
Odporúčané
Dano Kapitán: Spolupráca so Separom na Čistej dedine bola super. Vedeli sme, do čoho ideme (Rozhovor) Dano Kapitán: Spolupráca so Separom na Čistej dedine bola super. Vedeli sme, do čoho ideme (Rozhovor) 21. marca 2021, 8:30

Aron nedávno vydal svoj prvý oficiálny singel, ktorý získal v priebehu niekoľkých dní viac ako 30-tisíc videní. Očakávali ste takýto úspech, respektíve ste spokojní s tým, ako video vystrelilo?

h0wdy: Ja osobne som od toho neočakával vôbec nič. Klip sme dokonca vydali pod úplne novým kanálom, kde neboli žiadni odoberatelia, keďže sme Aronkovi založili vlastné VEVO.

Uspieť v štýle hudby, ktorú robíme, je beh na dlhú trať.

Tento singel nevyšiel preto, aby sme teraz vyslovene trhali nejaké trendy alebo niečo podobné. Povedal by som, že táto hudba je nekomerčná. Skôr nám išlo o odprezentovanie toho, kde sa Aron hudobne nachádza. To isté sa budeme snažiť spraviť aj s EP, ktoré pripravujeme.

Videnia teraz nie sú pre nás to najpodstatnejšie. Potrebovali sme, aby mal Aron nejakú svoju skladbu oficiálne vonku, keďže pracujeme aj v zahraničí a na základe nej môžeme riešiť nejaké distribučné dealy. Ide teda skôr o také „predstavenie Arona vo svete hudby“.

Začali sa vám teda ľudia po vydaní tohto klipu viac ozývať?

h0wdy: Určite áno, minimálne čo sa týka sociálnych sietí. Tam sa ozvalo veľmi veľa ľudí a dostali sme kopec pozitívnych ohlasov. Keď som pridal úryvok z klipu na Instagram, dosiahol za približne dve hodiny 100-tisíc videí. Ozvali sa nám na základe neho aj ľudia ako Justin Timberlake, Lenny Kravitz, čiže super.

Dávid Hodek: Môj brat nie je žiadna atrakcia, na ktorej chceme zarobiť. Učíme ho, ako sa pohybovať na scéne aj keď bude starší
Zdroj: Facebook / Aron Hodek

Dočítal som sa, že Arona poznajú takéto veľké mená. Ich reakcie sa teda týkali tohto oficiálneho klipu?

h0wdy: Väčšina z týchto mien sleduje Aronka už dlhšie. Sem-tam nám napíšu nejaký komentár alebo správu, ale nie v zmysle, že by nás vyslovene len teraz objavili. Nikdy nám nepíšu s niečím konkrétnym. Je však pravda, že Arona sleduje veľa zvučných zahraničných mien, ktoré sa o nás vyjadrujú veľmi pozitívne, za čo sme radi.

Pred chvíľou si spomínal EP. V akom je štádiu? Singel ste už vydávali s tým, že ho môžeme čakať v nejakom dohľadnom čase?

h0wdy: Pevne verím, že už v lete bude vonku. Ak nie v lete, tak určite tento rok.

Vrátim sa trochu do minulosti, lebo Arona naši čitatelia pravdepodobne nepoznajú. Kedy ste spozorovali jeho talent a ako sa dostal k hraniu na basgitare? Bol to prvý hudobný nástroj, na ktorom hral?

Aron: Ono to bolo tak, že keď som bol ešte menší, tak Dávid (h0wdy – pozn. red.) mal na hornom poschodí štúdio, kam som nemohol vždy ísť. Raz ma tam zobral a boli tam rôzne hudobné nástroje: basa, klavír, gitara a ďalšie.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Aron Hodek (@aronthebassist)

Keď som zbadal novú basgitaru, spýtal som sa ho, či si ju môžem vyskúšať. Naučil som sa na nej zahrať nejaké dva tóny, pomocou ktorých som neskôr už džemoval.

Najprv ťa teda učil hrať brat a potom nejakí ďalší učitelia alebo ako to prebiehalo?

Aron: Najprv ma učil brat. Vlastne doteraz ma učí brat (smiech), takže nikto iný.

10-ročný Komárňan Aron už stihol jamovať s veľkými menami svetovej R&B scény. Vie o ňom aj Justin Timberlake či Lenny Kravitz
Zdroj: Aron Archiv

h0wdy: Aron nechodí ani nechodil do zušky alebo k nejakému učiteľovi. Mal rôzne lekcie s hudobníkmi, s basistami zo svetovej triedy, ako napríklad Ben Williams. Vždy keď sme sa stretli s rôznymi umelcami, boli ochotní a veľa mu poradili a ukázali. Naozaj boli všetci zlatí, či už to bol Richard Bona, alebo ktokoľvek, tých mien je veľa. Áron mal odkiaľ čerpať, ale vyslovene učiteľa basgitary nemá. Dá sa povedať, že je samouk.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa David "h0wdy" Hodek (@h0wdy)

Samouk s podporou brata, môžeme to tak nazvať?

h0wdy: No tak hej, ale preto hovorím, že samouk, lebo ja nie som basgitarista, ale bubeník a muzikant. To myslím tak, že zase keď sa chytím nejakých nástrojov, nie som úplná mimóza. (smiech)

10-ročný Komárňan Aron už stihol jamovať s veľkými menami svetovej R&B scény. Vie o ňom aj Justin Timberlake či Lenny Kravitz
Zdroj: Howdy Archív

Basgitaru som mal už aj pred tým, ako Aronko hral, ale nebolo to úplne moje odvetvie. Avšak hlavne ako bubeník a muzikant, ktorý sa živí hudbou, viem, čo kapela alebo hudobník vyžadujú od basistu, a práve na základe toho viem Arona viesť. Keby si bol profesionálny stredopoliar, tak vieš vysvetliť obrancovi, čo má robiť.

Teba teda môžeme zaradiť všeobecne ako hudobníka, áno?

h0wdy: V podstate áno. Dlho ma síce zaraďovali ako bubeníka, ale už sa toľko venujem všeličomu inému, či už je to produkcia, alebo podobne, že som aj to, aj to. Som hudobník, producent, bubeník, skladateľ, manažér, všetko. (smiech)

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa David "h0wdy" Hodek (@h0wdy)

Kedy prišli prvé Aronove úspechy, koľko mal vtedy rokov a ako sa mu vlastne podarilo dostať na scénu?

h0wdy: Na domácu scénu sa dostal veľmi prirodzene – v tom zmysle slova, že vyrastal v domácnosti, kde nás bežne navštevovali rôzni muzikanti, keďže sú to moji kolegovia a sú mi veľmi blízki. Aron už od útleho detstva bol pri tom, keď boli u mňa viacerí muzikanti a spolu sme skúšali. Dokonca ešte pred tým, ako on sám hral na basgitare, sme už všetci videli, že veľmi dobre cíti rytmus. Bolo nám jasné, že má vzťah k hudbe.

Ten internetový úspech však zožal, až keď som mu založil Instagram, lebo zo začiatku som pridával jeho videá na ten môj.

Všetko sa teda začalo tým, že Aron hral nejaké covery alebo si džemoval a ty si ho pridával na svoj instagramový účet?

h0wdy: Reálne to bolo tak, že hneď tri dni nato, ako prvýkrát držal basgitaru, už vedel hrať jednu zo svojich obľúbených pesničiek. Vtedy som si povedal, že si ho natočím, aby mi to zostalo na pamiatku, a nakoniec som to video aj pridal na svoj instagramový profil.

Veľa ľudí mi v tom čase začalo písať, prečo neurobím instagramový účet aj jemu, pričom argumentovali tým, že v dnešnej dobe tam majú účet už aj psy. (smiech) Nakoniec som mu teda vytvoril profil. Vôbec som netušil, ako by som ho mal nazvať, a tak vzniklo úplne primitívne a jednoduché @aronthebassist.

Na tento účet som pridal tri videá a už na druhý deň tam mal zrazu 25-tisíc followerov. Išlo prevažne o ľudí z Ameriky a o muzikantov. Aron sa stal virálnym hlavne medzi nimi, keďže hral covery na extrémne neznáme a nekomerčné skladby. Proste na kapely, ktoré som počúval ja.  

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 96269 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako sa k Aronovi dostali veľké zahraničné mená.
  • S akým veľkým zahraničným menom majú bratia Hodekovci najzaujímavejší zážitok.
  • Na akej scéne chce Aron preraziť.
  • Aký unikátny projekt chystajú bratia Hodekovci a čím je zaujímavý.
  • Aký má Aron vzťah so slovenskými hudobníkmi a ktorí z nich ho poznajú.
Domov
Zdieľať
Diskusia