Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. decembra 2020, 13:59
Čas čítania 1:42
Tímea Krauszová

Matúš Vallo kritizuje komunikáciu vo vláde: Mám dojem, že školy sa otvoria podľa toho, ako sa vo vláde ráno pohádajú

NEWS BRATISLAVA KORONAVÍRUS SLOVENSKO MATÚŠ VALLO SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Naťahovanie sa cez Facebook a rozhodnutia, ktoré sa menia zo dňa na deň, sa nepáčia ani primátorovi Bratislavy.

Premiér Igor Matovič včera oznámil, že sa na Slovensku od pondelka otvorí niekoľko škôl, vrátane súkromnej školy v Trnave, kam chodia jeho dcéry. Hoci presný zoznam škôl zatiaľ nepoznáme, mali by v nich pretestovať zamestnancov, žiakov aj rodičov. Podľa Denníka N by pilotné testovanie malo prebehnúť cez víkend v Starej Ľubovni.

Na komplikovanú situáciu, na ktorú zatiaľ doplácajú najmä doma sediaci študenti, zareagoval v rozhovore s Denníkom N aj primátor Bratislavy Matúš Vallo. Podľa jeho slov starostovia mestských častí spolu s ním čakajú, kým štát preberie iniciatívu a dostanú „jasné, kvalitné riešenia“.

Nechce vidieť, ako sa predstavitelia vlády hádajú

„Ja mám niekedy dojem, že podľa toho, ako sa pohádajú ráno, sa školy otvoria alebo neotvoria,“ vyjadril sa k aktuálnej situácii. V Bratislave mali predtým jasný semafor, a školy vedeli, ako sa správať pri konkrétnych počtoch nakazených. „Dokázali sme to s disciplínou zvládnuť,“ pochválil Bratislavčanov. Vraj mu to potvrdili aj epidemiológovia.

Odporúčané
Viac ako 60 % Slovákov nie je spokojných so svojím životom. Ich nespokojnosť súvisí najmä so zdravím, vzhľadom a s voľným časom Viac ako 60 % Slovákov nie je spokojných so svojím životom. Ich nespokojnosť súvisí najmä so zdravím, vzhľadom a s voľným časom 26. marca 2024, 15:30

„Vláda je v ťažkej situácii, riešia veľmi veľa vecí naraz,“ odpovedal na otázku, či je s rozhodnutiami vlády spokojný. Jediné, čo vytkol, bola komunikácia: „Niekto niečo povie a o hodinu to neplatí. Ja ako občan nechcem vidieť, že sa hádajú predstavitelia mojej vlády, ktorej fandím.“

Nepáči sa mu ani naťahovanie na Facebooku miesto lepšej komunikácie medzi poslancami. Ocenil by aj lepšiu komunikáciu smerom k samosprávam a občanom, hoci on sám je so spoluprácou s ministrami spokojný. Stále však čaká na preplatenie 13 miliónov eur, ktoré stratil dopravný podnik hlavného mesta. Kritizuje, že keď peniaze dostali v privátnom sektore, mali by ho dostal aj mestské podniky.

V rozhovore tiež prezradil, že sa hneď, ako to bude možné, nechá zaočkovať proti koronavírusu. „Myslím si, že riešenie tejto krízy spočíva aj vo vakcíne.“ Podľa neho aj vedci zdôrazňujú, že vakcína bude našim lístkom na slobodu.

Premiér Igor Matovič chce napokon otváranie škôl vziať do vlastných rúk. Má v pláne nechať otestovať súkromnú školu, ktorú navštevujú jeho deti. V stredu po zasadnutí vlády na tlačovke skritizoval ministra školstva Branislava Gröhlinga, ktorý si vraj nesplnil domácu úlohu a nedokázal zabezpečiť plán, na základe ktorého by sa mohli žiaci a študenti vrátiť späť do školských lavíc už od pondelka 7. decembra.

Na situáciu zareagovala aj poslankyňa Janka Bittó Cigániková, ktorá hovorila o údajnom telefonáte medzi Gröhlingom a Matovičom. „Vraj ak Braňo chce, aby ich otvoril, má sa Sulík ospravedlniť (už ani neviem, za čo práve). Následne Braňovi Gröhlingovi zamietli dva pokusy o otvorenie škôl, ktoré mal dojednané naprieč samosprávou a zriaďovateľmi škôl tak, aby sa to dalo kapacitne zvládnuť, aby decká mohli ísť do školy a aby neboli spolu s rodičmi zbytočne terorizované,“ napísala na Facebooku. Premiér celú príhodu zamieta, považuje to za podlú lož.

Odporúčané
Ak chceš otvorené školy, Sulík sa musí ospravedlniť: Cigániková odhaľuje údajný tajný telefonát Matoviča Gröhlingovi Ak chceš otvorené školy, Sulík sa musí ospravedlniť: Cigániková odhaľuje údajný tajný telefonát Matoviča Gröhlingovi 3. decembra 2020, 7:46
Domov
Zdieľať
Diskusia