Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. novembra 2020, 8:36
Čas čítania 0:43
Miriam Rumanková

Deti s nutrične nevyváženou stravou môžu byť o 20 cm nižšie, ako ich rovesníci

NEWS DETI PRIESKUM VEREJNEJ MIENKY
Uložiť Uložené

Štúdia skúmala viac ako 65 miliónov detí od roku 1985.

Vedci zistili, že deti s nevyváženou stravou môžu byť nižšie ako ich rovesníci. Pri porovnávaní detí z rôznych krajín zistili výškový rozdiel medzi najvyšším a najnižším až 20 cm. Najvyšší bol 19-ročný chlapec z Holandska s výškou 183,3 cm a naopak najnižší chlapec mal 160,1 cm a žil na ostrovnom štáte v Ázii. Informuje o tom BBC.

Odporúčané
Deti párov rovnakého pohlavia dosahujú v škole lepšie výsledky ako deti heterosexuálov, ukázala holandská štúdia Deti párov rovnakého pohlavia dosahujú v škole lepšie výsledky ako deti heterosexuálov, ukázala holandská štúdia 28. októbra 2020, 8:22

Výskumníci zaznamenávali zmeny vo váhe a výške detí po celom svete a tým pádom dokázali vyhodnotiť, aký vplyv má nutričné zloženie stravy na zdravý životný štýl dieťaťa. Tím analyzoval dáta, ktoré získali od viac ako 65 miliónov detí a tínedžerov vo veku od 5 do 19 rokov. Štúdia od roku 1985 až do roku 2019 obsahovala viac ako 2 000 výskumov.

Najvyššie deti pochádzajú podľa štúdie zo severozápadnej a strednej Európy. Najnižšie deti naopak nájdeme v Juhovýchodnej Ázii, Latinskej Amerike a na východe Afriky.

Niektoré výsledky zo štúdie:
 V priemere majú 19-roční muži z Laosu rovnakú výšku ako 13-roční chlapci z Holandska

19-ročné ženy v Guatemale, Bangladéši, Nepále a vo Východnom Timore rovnakú priemernú výšku ako 11-ročné dievčatá vo Veľkej Británii

 Vo Veľkej Británii majú 19-roční muži priemernú výšku 178,2 cm a ženy 163,9 cm

Najväčší nárast priemernej výšky za posledných 35 rokov zaznamenali v Číne a v Južnej Kórei

V mnohých Afrických štátoch zostali priemerné výšky detí od roku 1985 nezmenené alebo znížené
Domov
Zdieľať
Diskusia