Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. októbra 2020, 11:34
Čas čítania 0:47
Adel Ghannam

Na dne svetových oceánov je asi 14 miliónov ton plastu, hovorí nová štúdia

ZAUJÍMAVOSTI ODPAD
Uložiť Uložené

Na oceánskom dne by sa mohlo podľa štúdie nachádzať až 30-násobok plastu, než toho plávajúceho na hladine.

Minimálne 14 miliónov ton mikroplastov nájdeme na dne svetových oceánov, tvrdí odhad novej austrálskej štúdie. Analýza usadenín v hĺbke až troch kilometrov naznačuje, že na dne oceánov nájdeme možno až 30-násobne viac plastov, než tých, ktoré plávajú na hladine. Informuje o tom Guardian.

 
Austrálska organizácia CSIRO zbierala a analyzovalia vzorky z oceánskeho dna na šiestich miestach 300 kilometrov od austrálskeho južného pobrežia. 

Odporúčané
Trojuholník smrti na východe: Koľko ľudí ešte musí zomrieť a kto si vypije toxický koktejl arzénu a PCB látok až do dna? Trojuholník smrti na východe: Koľko ľudí ešte musí zomrieť a kto si vypije toxický koktejl arzénu a PCB látok až do dna? 25. septembra 2020, 11:30


Po preskúmaní 51 vzoriek vedci dospeli k záveru, že každý gram usadenín obsahuje v priemere 1,26 kúskov mikroplastu. Guardian vysvetľuje, že za mikroplast môžeme považovať kúsky plastu, ktoré máju maximálny priemer piatich milimetrov.

 
Nájdenie mikroplastov v tak odľahlých miestach „poukazuje na všadeprítomnosť plastu bez ohľadu na to, kde sa nachádzame,” uviedla pre britský portál výskumníčka a vedkyňa z CSIRO Denise Hardesty. 

Domov
Zdieľať
Diskusia