Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. mája 2020, 15:01
Čas čítania 0:57
Viktor Kniš

Ako bude vyzerať smart karanténa na Slovensku? Zverejnili zoznam všetkého, čo budeš potrebovať, aby si sa vyhol štátnej

NEWS
Uložiť Uložené

Absolvovať povinnú karanténu po príchode zo zahraničia v domácej izolácii umožní aplikácia eKaranténa. Postup, ako aplikáciu využiť, zverejnili na stránke korona.gov.sk.

Základnými podmienkami na absolvovanie karantény v domácej izolácii je smartfón s kamerou a určovaním polohy, nonstop wifi pripojenie alebo dostatok mobilných dát a dostatočný mobilný signál na mieste izolácie. V prípade, že potrebuješ odvoz z hranice domov, nezabúdaj, že vodič musí mať bezventilový respirátor FFP2.

V domácej povinnej 14-dňovej izolácii budeš musieť absolvovať test na COVID-19. „Pre testovanie na COVID-19 vás bude v priebehu niekoľkých dní po nastúpení do domácej izolácie kontaktovať pracovník regionálneho úradu verejného zdravotníctva alebo vás aplikácia eKaranténa vyzve, aby ste sa objednali na test sami na stránke korona.gov.sk,“ píše sa na stránke. Zvyčajne sa testuje piaty deň, no objednať sa dá už tretí deň.

„Počas domácej izolácie nemôžete opustiť svoju domácnosť,“ pripomína web. V karanténe musia zostať aj ostatní členovia domácnosti. Na obdobie izolácie si preto treba zabezpečiť potravinové zásoby a iné nevyhnutné potreby.

Odporúčané
Chorváti si pýtajú slovenských turistov, Taliani otvárajú už 3. júna. Kedy budú hranice v Európe opäť priechodné? Chorváti si pýtajú slovenských turistov, Taliani otvárajú už 3. júna. Kedy budú hranice v Európe opäť priechodné? 21. mája 2020, 12:50

Kontrolovať ťa budú náhodne

Aplikácia eKaranténa by mala byť pre všetkých so zariadeniami Android a Apple dostupná počas dnešného dňa. Ďalej treba vyplniť formulár na stránke korona.gov.sk. Okrem osobných údajov sa na mape určuje aj miesto izolácie či osoby, ktoré žijú v spoločnej domácnosti. 


„Pre zabezpečenie domácej izolácie budete náhodne vyzývaní na rozpoznanie prostredníctvom biometrie tváre. Rozpoznanie pomocou biometrie tváre bude technologicky zabezpečené priamo pomocou aplikácie eKaranténa,“ vysvetľuje stránka systém kontroly.

Aplikácia eKaranténa vyhodnocuje správanie a pokiaľ zaznamená podozrenie z porušovania, automaticky o tom upovedomí pracovníkov regionálneho úradu verejného zdravotníctva.
Ak nie je izolovaný občan pozitívne testovaný, po 14 dňoch sa karanténa končí a aplikácia sa automaticky vypne.

Domov
Zdieľať
Diskusia