Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. mája 2018 o 18:41
Čas čítania 0:00
Dušan Šutarík

Svet padá do chaosu a jedna žena sa snaží zúčtovať s minulosťou. Apokalyptický príbeh od slovenských tvorcov sa vám dostane pod kožu

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Nádejný krátky film Prví z nich nakrútil Matúš Tajcnár. Ako sa vám páčil?

Slovenský film v posledných rokoch naberá na sile a do kín sa dostávajú stále kvalitnejšie domáce snímky. Námatkovo môžeme spomenúť napríklad diela, ako Čiara, Piata loď alebo Špina.

Nezaháľajú však ani amatérski filmári. Režisér a scenárista Matúš Tajcnár nám predstavuje pozoruhodný minimalistický (post)apokalyptický film Prví z nich. Svet zachvátila neznáma nákaza a vzniká chaos. 

Ten eskaluje práve vtedy, keď je hlavná hrdinka Gabriel na ceste z práce. Pod tlakom okolností sa v nej prebúdza temné tajomstvo, ktoré musí vyjsť von. Aké ale budú následky?

Hoci snímka môže na prvý pohľad pôsobiť až príliš staticky, rozhodne dokáže chytiť a vzbudiť zvedavosť. Na tom má podiel aj presvedčivý výkon Vandy Turekovej v hlavnej úlohe.

Okrem nej sa na filme herecky podieľali aj Nikola Kaňuková a Tereza Bajtošová. Samotný Tajcnár sa nepostaral len o réžiu a scenár, ale zabezpečil aj kameru a post-produkciu. 

Tento film by nemal byť len jednorázovou záležitosťou. Cez platformu TVOJSTORY chcú tvorcovia produkovať ďalšie krátke filmy, resp. dať šancu a priestor začínajúcim filmárom, v ktorom by svoju tvorbu mohli odprezentovať.

V zahraničí existuje viacero podobných projektov, ktoré s úspechom fungujú. TVOJSTORY tak bude prvou a zatiaľ jedinou podobnou platformou na Slovensku. Fandíme!

Domov
Zdieľať
Diskusia