Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. septembra 2019, 18:32
Čas čítania 0:00
Alexandra Murajdová

Videá ukazujú, ako meteor v Austrálii rozžiaril celú oblohu, obyvatelia tvrdia, že na to nikdy nezabudnú

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Letel len pár sekúnd, no štyrikrát zmenil farbu.

Meteor rozžiaril oblohu nad Južnou Austráliou. Obyvatelia Tasmánie a Viktórie na internete zdieľajú zábery letiacej ohnivej gule. Videá ukazujú nočnú oblohu, ktorá sa zrazu úplne rozžiari.  Celé to trvalo len pár sekúnd, informuje The Age.

Pár minút pred pol 9 večer sa horiaca guľa objavila, najprv bola zelená, potom oranžová, neskôr modrá a nakoniec červená. Týmito farbami sa  rozžiarila austrálska obloha.

Experti si myslia, že vesmírny kameň, ktrý spôsobil svetelný úkaz na oblohe - meteor bol minimálne taký veľký ako futbalová lopta. Zhodli sa aj na tom, že letel rýchlosťou medzi 30, až 70 kilometrov za sekundu a bol 70 kilometrov nad zemou. Mohol byť milióny, ak nie miliardy rokov starý.

Rozprávame sa o významnej udalosti. Niečo takéto sa nevidí často,“ povedal astronóm Martin George.

Meteor za sebou nechával naozaj dlhý chvost. Potom bolo úplné ticho, keď bola asi 20 sedkúnd opäť tma, začal buchot, niektorí tvrdia, že sa im začali triasť okná. Miestni hovoria, že na ten zvuk nikdy nezabudnú.

Odporúčané
Nad Zemou vybuchol meteor, ktorý bol 10-krát silnejší ako atómová bomba zhodená na Hirošimu Nad Zemou vybuchol meteor, ktorý bol 10-krát silnejší ako atómová bomba zhodená na Hirošimu 18. marca 2019, 15:27

Experti tiež vysvetľujú, že nešlo o meteorit ale meteor. Meteorit je pozostatok, ktorý dopadne  na Zem. Meteor je len svetelný úkaz, kedy kameň zhorí v atmosfére, ako tento.

Domov
Zdieľať
Diskusia