Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. júna 2019, 11:39
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Na svete je už len 7 500 gepardov

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Najrýchlejšie zviera na planéte možno čoskoro vyhynie.

Gepard je najrýchlejším cicavcom na planéte a rozhodne patrí medzi tie najmajestátnejšie mačkovité šelmy. Ak by o nich Zem prišla, bola by to obrovská strata, no zdá sa, že práve tam bohužiaľ smerujeme.

Ničenie ich prirodzeného prostredia, pytliactvo a rozširovanie miest na ich územie dostávajú gepardov do smrteľného ohrozenia, čo podľa portálu The Telegraph potvrdzuje aj skutočnosť, že je na svete už len 7 500 gepardov, čo je alarmujúco nízke množstvo.

90 % populácie týchto nádherných zvierat pritom vymrelo počas posledného storočia. Zvyšné percentá žijú najmä v krajine Namíbia, kde ich žije asi 1 500. Kedysi žili gepardy v celej afrike (dnes len v šiestich krajinách) a dokonca aj v Ázii (tam sú už úplne vyhynuté).

Treba tiež dodať, že tisícka z celého počtu gepardov na svete žije v zajatí a sú pomaly vypúšťané do prírody – ochranárske organizácie zvieratá vytrhli z rúk pytliakom.

Na svete je už len 7 500 gepardov
Zdroj: unsplash
Domov
Zdieľať
Diskusia