Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. mája 2019, 11:12
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Bitcoin sa konečne vyšplhal nad 6 000 dolárov. Kryptomena hranicu pokorila po dlhých 6 mesiacoch

ZAUJÍMAVOSTI BITCOIN KRYPTOMENY
Uložiť Uložené

Kryptomena opäť naberá dych.

Ak patríš medzi fanúšikov kryptomien, zrejme ti neunikli posledné pohyby Bitcoinu na svetových trhoch. Už pred pár dňami to vyzeralo tak, že Bitcoin sa po dlhých mesiacoch úspešne prehupne cez magickú hranicu 6 000 dolárov, ale podarilo sa to až v predchádzajúcich hodinách. Bitcoin momentálne za posledných 24 hodín narástol o viac ako 3 %, vďaka čomu sa postupne pozviechali aj ostatné kryptomeny.

Na druhej strane, Bitcoin si udržiava vysokú mieru dominancie na trhoch. Aj keď CoinDesk informoval, že dominancia Bitcoinu dosiahla 56,8 %, čo je najvyššie číslo od septembra minulého roku, v čase písania tohto článku narástla dominancia už na 57,1 %. Dominancia pritom v praxi znamená podiel na celkovom trhovom podiele všetkých kryptomien dohromady.

Bitcoin sa konečne vyšplhal nad 6 000 dolárov. Kryptomena hranicu pokorila po dlhých 6 mesiacoch
Zdroj: Public Domain Pictures

Celková trhová kapitalizácia všetkých kryptomien v tejto chvíli dosahuje 188 miliárd dolárov, čo je síce slušný posun vpred od uplynulých mesiacov, lenže v januári minulého roku, keď bola rekordne vysoká, dosahovala až 835 miliárd. Celý trh preto má čo doháňať, a experti sa nevedia zhodnúť, aký efekt bude mať nárast Bitcoinu nad 6 000 dolárov na smerovanie trhu v najbližších mesiacoch.

Neustále sa v kryptomédiách objavujú predpovede, že Bitcoin by mohol do konca roka opäť nabehnúť na cestu exponenciálneho rastu a prekonať svoj predchádzajúci rekord. V minulosti dosiahol najvyššiu hodnotu až 20 000 dolárov za jedinú mincu. Ak sa však hranica 6 000 dolárov neudrží, Bitcoin by mohol opäť spadnúť približne o tisíc dolárov nižšie.

Vo svete kryptomien sa napriek tomu neobjavujú len pozitívne správy. V utorok sa na najznámejšej kryptoburze Binance odohral hackerský útok, pri ktorom útočníci ukradli až 7000 Bitcoinov v celkovej hodnote viac ako 40 miliónov dolárov. Je preto možné, že zvyšujúca sa cena tejto kryptomeny opäť priláka do sveta digitálnych mincí špekulantov, ktorí využijú naivitu či nedostatočné zabezpečenie niektorých búrz.

Domov
Zdieľať
Diskusia