Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
1. mája 2019, 10:24
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Rumunskom sa prehnalo masívne tornádo. Šoféri pozorovali fenomén dosahujúci rýchlosť vetra až 250 km/h

ZAUJÍMAVOSTI RUMUNSKO TORNÁDO
Uložiť Uložené

Vodiči zastavili na krajnici a prekvapene pozorovali obrovské tornádo.

Obyvatelia rumunského mesta Calarasi zažili včera 30. apríla situáciu ako z akčného filmu. Šoféri museli zastaviť na krajnici, keď zbadali, že sa v poli za nimi sformovalo masívne tornádo.

Na sociálnych sieťach sa okamžite začali šíriť videá a fotografie tornáda, ktoré napokon dnes ráno Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) označil za veľmi fotogenické. Na priloženom videu sa môžeš pozrieť, ako tornádo postupovalo a čo približne prebiehalo hlavami postávajúcich motoristov.

Ako píše SHMÚ, vznik tornáda bol zrejme zapríčinený mezocyklónou supercely, ale našťastie nenarobilo obrovské škody. Niekoľko ľudí malo zostať zranených, veď lievik tornáda dosahoval rýchlosť vetra od 180 do 250 km/h, čím sa zaradil do kategórie intenzity F2. SHMÚ zároveň upozornilo na kontrast vnútri tornáda, pretože v spodnej časti sa víril najmä prach, zatiaľ čo vo výške bola vysoká miera kondenzácie v lieviku.

Domov
Zdieľať
Diskusia